2013. november 25., hétfő

Anne Shirley sorozat

Szerintem sokaknak lehet ismerős az Anne Shirley név. Vagy mert volt szerencséjük olvasni a sorozatot, vagy mert az abból készült filmeket látták. Én eddig mindkét változatot elkerültem, s csak az utóbbi pár héten mélyedtem bele Avonlea világába. Korábban már feltettem az első kötetről az értékelésemet, most egyszerre hozom a második és harmadik kötetet, mivel mindkettőre 5-5 pontot kapott. Tényleg falni lehet őket :).

"Anne Shirley, ez a vörös hajú, örökké csacsogó és álmodozásra hajlamos kislány, akinek gyermekkoráról az Anne otthonra talál című kötet számolt be, immár 16 éves ifjú hölgy. Kijárta a főiskolát, és visszatért Avonlea-be. De a visszatérés egyben új kezdet is, Anne kilép az élet iskolájába, hiszen dolgozni kezd: tanítónőként helyezkedik el abban az iskolában, ahol valaha maga is tanult. Ahogy már megszokhattuk, az élet továbbra is folyton pezseg körülötte: meglágyítja az új szomszéd, a mogorva agglegény hírében álló Mr. Harrison szívét, Levendula kisasszony személyében pedig igazi „rokon lélekre” talál. Hősünk azonban nem volna méltó az Anne Shirley névre, ha nem kerülne időről időre kisebb-nagyobb kalamajkába… A világszerte rendkívül népszerű írónő történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra a műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra a kezükbe veszik a magával ragadó sorozat köteteit."

A második kötet onnan folytatódik, ahol az első befejeződött. Anne elkezdi a gyerekek tanítását, miközben még ő maga is sok mindent megtapasztal. S habár nem egyszer sikerül magát kisebb-nagyobb kalamajkákba kevernie, mégis egy alapvetően boldog, elégedett életet követhetünk végig. A már ismert szereplők mellett újabbak is színre lépnek, az én kedvenc alakom Levendula kisasszony volt. :)
Kapunk mindent, ami kedves és bájos, de nem kell félni, pont a megfelelő mennyiségben. Így csömörtől nem kell tartanunk.
Továbbra is fent tartom a véleményemet, miszerint az írónő hihetetlenül szemet gyönyörködtető ábrázolásmóddal él, legye szó táj, vagy épp másik ember leírásáról, egy helyzet felettébb élethű ecseteléséről. Aki a szóvirágokhoz nincs hozzá szokva, egy kicsit idegesítőnek érezheti, de pont ez illik ehhez a történethez, és legfőképp a mi írói hajlamokkal megáldott főhősnőnkhöz.
De még mindig keveset kapunk Gilbert-ből...ez kicsit elszomorít, annyira kíváncsi lennék az ő gondolataira, viselkedésére...de csak megemlítve van néha-néha.

"Az Anne válaszúton a népszerű Anne-sorozat legújabb, sorrendben harmadik kötete az Edward-szigeti falucskába, Avonlea-be egykor árvaként érkező, különleges érzékenyésgű és különlegesen fejlett beszédkészségű kislányból időközben ifjú hölggyé változott Anne sorsát követi tovább, immár egyetemi évei során. Hallatalnul érdekes a századforduló Kanadájának egyetemi világa is, főleg, hogy akkoriban kezdett elterjedni a női hallgatók képzése. A regény azonban a diákélet színes, eseménydús leírása mellett Anne érzelmi életének bonyodalmait tárja föl. A vörös hajú, kivételesen formás orrú kamasz lány ugyancsak csinos hajadon lett. Az egyetemen nemcsak arra készül fel, milyen munkát fog végezni a későbbiekben, hanem egész életére kiható elhatározások előtt áll. Hogyan alakul Anne kapcsolata a hűséges gyerekkori baráttal, a szerelmesen és kitartóan várakozó Gilbert Blythe-tal? Vagy feledve őt, az egyetemista lányok bálványához, a dúsgazdag, ám üresfejű fiatalemberhez megy férjhez? Anne válaszúton áll: a felnőttlét első komoly döntéseit kell meghoznia. Az egyetemista Anne természetesen megőrzi jellemének tisztaságát, derűjét, és természetesen ezúttal is sorozatosan bonyodalmakat kever merő jó szándékból, segíteni akarásból. És valóban: a szándék minden átmeneti nehézség ellenére valósággá válik, ha olyan lány veszi kezébe az ügyeket, mint Anne Shirley.
Lucy Maud Montgomery (1874-1942) kanadai írónő regénysorozata igazi, tartós világsiker. A sorozat első darabjából, melyet kiadónk Anne otthonra talál címmel jelentetett meg, az amerikai Disney-csatorna tévésorozatot készített, melyet a Magyar Televízió is bemutatott. A sorozat második kötete Anne az élet iskolájában címmel kapható. Az Anne-regények alapján készült az a többrészes tévésorozat, amelyet Váratlan utazás címmel sugárzott a televízió."


Mint jelenlegi egyetemista, természetesen ez a rész nagyon érdekelt, tudni szerettem volna, hogyan élik meg az egyetemi létet a már megismert szereplők. Na meg azt a rengeteg változást, ami bekövetkezik az életükben, mindegy, hogy az otthon maradt világot érinti, vagy az újat, melybe belecsöppentek.
És persze hálát adtam az égnek, hogy nekem nem ennyi idősen kell férjhez mennem.
A történet maga még mindig nagyon szeretnivaló, ezt az ember akkor veszi elő, ha menekülni akar egy nyugodt, békés világba. Nem zavart az sem különösképpen, hogy a csavarok sokszor kiszámíthatóak, lássuk be, talán mi magunk lennénk a legjobban felháborodva, ha nem ezen az úton haladnának, mit amit mi elképzeltünk.
Itt jelenik meg igazán az, hogy egy idő után kénytelenek vagyunk kilépni a gyermekkorból, és sokkal komolyabb dolgok felé fordulunk. Család, gyerekek, vagy egy közeli ismerős elvesztése...
Persze itt sem maradhatnak el a kalandok, s új szereplők is igyekeznek megnyerni a tetszésünket.

Tényleg csak ajánlani tudom olvasásra. Csak arra kell figyelni, hogy nem bírunk betelni vele, és a következő és következő részt akarjuk olvasni.


2013. november 16., szombat

Eredmény hirdetés





Nos, tegnap éjfélkor járt le a nyereményjáték határideje, aminek keretein belül az Elakadó lélegzet című könyvet lehetett elnyerni.
Köszönöm mindenkinek a részvételét :).

                                                             A nyertes pedig Restye Dorottya!
Gratulálok neki, nem sokára kap egy email-t is tőlem.
A többiek pedig ne keseredjenek el, mert lesz még ok játék hirdetésre, hiszen jön majd a blog szülinap, és szépe haladunk a 20.000 látogatottság felé is, ami szintén ünnepi alkalom lesz.


2013. november 9., szombat

Agave hírek

November 14-én – jövő hét csütörtökön – jelenik meg John Scalzi Zoë története című regénye, ami a Vének háborúja-sorozat negyedik és egyben befejező kötete. Az amerikai sikerszerző tavaly május óta töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon is, amit jól jelez, hogy e négykötetes sorozatát másfél év alatt kiadhattuk. S természetesen Scalzit ezzel nem fejezték be, jövőre újabb könyvek várhatóak tőle.


"Képzeld el…
Képzeld el, hogy tizenöt éves vagy, a rég halott biológiai apád az emberiség legnagyobb árulója, a nevelőszüleid ellenben hős exkatonák és egy új gyarmat kormányzói. Képzeld el, hogy minden lépésedet két félelmetes földönkívüli testőr kíséri, és egy komplett idegen faj tanulja tőled egy csillagközi valóságshow keretében, hogy miként kell öntudattal rendelkező intelligens lényként élni.

Képzeld el, hogy örökre el kell hagynod szülővárosod és szülőbolygód egy világvégi új gyarmat kedvéért, ahol új barátokat kell szerezned vadidegen telepesek között, hogy örömeidet és gondjaidat megoszthasd valakivel. Mert az új világ mindkettőt bő kézzel méri.
Te mit tennél ebben a helyzetben?

John Scalzi nem osztott meg velünk minden részletet a Roanoke történetéből Az utolsó gyarmat című könyvében, ezért olvasóira hallgatva még egy utolsó, különleges utazásra hív minket a Vének háborúja-univerzumba és a Roanoke-ra, hogy újra átéljük a gyarmat kalandos létrejöttét."

Anne és a Zöldmanzárdos ház

Lucy Maud Montgomery: Anne otthonra talál
5/5

"Az Anne történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra a műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra a kezükbe veszik a magával ragadó kötetet. Marilla és Matthew, az Idős testvérpár elhatározzák, hogy örökbe fogadnak egy árvát, hogy segítsen nekik a ház körüli teendők ellátásában. A vonattal azonban a kért jókötésű fiú helyett legnagyobb megrökönyödésükre egy vézna, répavörös hajú kislány érkezik, akinek ráadásul be nem áll a szája. Első gondolatuk, hogy másnap visszaküldik a gyermeket az árvaházba, ám Anne úgy határoz, hogy maradni akar, hiszen a szigeten „oly tág tere nyílik a képzeletnek". Kezdeti vonakodásuk dacára Marilla és bátyja hamarosan már el sem tudják képzelni az életüket a bátor, életteli, fantáziadús és zavarba ejtően őszinte kislány nélkül. Anne érkezése olyan gyökeres változásokat hoz életükben, amilyenekről még csak nem Is álmodtak. A vörös hajú árva könnyes-vidám története világszerte rabul ejtette az olvasókat. Lucy Maud Montgomery életműsorozatának feledhetetlen darabja."

Már régóta szemezek ezzel a történettel, és ráadásul egy molyos eseményben is részt veszek, ahol az írónő könyveit kell olvasni, így igen időszerű volt kézre kerítenem a könyvet. A filmet sem láttam, de azt hiszem azt is be fogom pótolni, csak győzzem magam utolérni. :)

Az első szavak, amik eszembe jutnak az a bájos, kedves, aranyos, elbűvölő. Itt nincsenek űrlények, vagy vámpírok, és hőseinknek sincsenek különleges képességeik (hacsak nem számítjuk a szárnyaló fantáziát annak). Egyszerű emberek, akik akár köztünk is élhetnének, már csak azért is, mert alakjaik nem csak jók, vagy rosszak, hanem ilyenek és olyanok is. Néha rosszindulatúak, máskor segítőkészek, de alapvetően mind jószívűek.
Ebbe a zárt kis világba, ahol mindenki ismer mindenkit, és mindig tudni mi történik, kerül be Anne, egy szerencsétlen félreértés folytán.
Az írónő hihetetlen jól megragadta a kislány alakját, én - anélkül hogy valaha is láttam volna egy filmet róla, vagy sorozatot- láttam magam előtt vörös copfjaival, és igen csak jó beszélőképességével, amivel ugye Matthew-t is levette a lábáról. Anne igazi gyerek, az ábrándosabb fajtából (ez igen ismerős állapot számomra is), mindig jót szeretne tenni, és valahogy mindig történnek balesetek, ami miatt nem egészen a várt eredményt kapja. De minden alkalommal tanul valamit az elkövetett hibákból. S lassan ő is kezd megkomolyodni, bár furcsa volt, hogy 16 évesen már kész felnőttnek tekintették magukat, miközben én a magam 23 évével sem mindig érzem magam elég érettnek :D.
Az idős testvérpár szintén nagyon a szívemhez nőtt, Matthew a kóros félelmével a nők iránt, és csendes, ám annál kitartóbb szeretetével eziránt a varázslatos kislány iránt. Marilla, aki szigorúbb, vagy legalábbis az próbált lenni, de mi persze tudtuk, mi az igazság.
Diana, a kebelbarátnő. Ilyen hűséges, kedves lányt szeretne mindenki magának ebben a korban szerintem, és igazán szerencsés lehet az, aki tényleg talál is egyet magának.
Gilbert...hajaj, az "ősellenség", később pedig barát. Mi lesz még ebből? :D Azért remélem, a további részekben több szerepet kap.

Történjék bármi is, Anne-ra mindig, mindenki számíthat. Mindezt nagyon szépen van leírva, mégsem kell attól félni, hogy a nyelvezet olyan régies lenne, hogy elveszi a kedvet az olvasásától. Aki pedig esetleg a tájleírásokért oda van, imádni fogja ezt a történetet is, mert itt bizony olyan érzékletes képeket kapunk, hogy szinte fájdalmas elszakadni tőlük.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalak száma: 332

2013. november 1., péntek

Agave hírek

 
November 7-én, jövőhét csütörtökön fog megjelenni a boltokban a Hyperion sorozat befejező része.
Illetve emellett érkeznek a korábbi kötetek is után nyomtatásban, így mindenki beszerezheti a teljes sorozatot a polcára.

Elérkezett a végső leszámolás napja. Az egyház meghirdeti a mindent eldöntő, népirtással fenyegető keresztes hadjáratot, amely végérvényesen rabszolgasorba döntheti az emberiséget. A világ túlfelén közben felnő egy új messiás, aki a rejtélyes Idegenek szárnyai alatt szokatlan képességekre tesz szert. A messiás neve: Aenea.
Aeneának azonban segítségre van szüksége ahhoz, hogy elterjessze megdöbbentő üzenetét tanítványai egyre népesebb táborában. Útra kel hát védelmezőjével, az egykori pásztorral és elítélt gyilkossal, Raul Endymionnal, hogy teljesítsenek egy utolsó, minden képzeletet felülmúló küldetést, és megfejtsék az egész világegyetem rejtett jelentését. Régi és új ellenségek veszik üldözőbe őket, miközben nyomukban jár a titokzatos Shrike is – szörnyeteg, angyal, gyilkológép –, aki végre leránthatja a leplet származásáról és rendeltetéséről. A Hyperionon pedig, ahol a világrengető kaland a kezdetét vette, minden titokra fény derül: az apokaliptikus igazság feltárja az élet értelmét, és mindörökre meghatározza a galaxist lakó emberiség sorsát.

A nagyszabású tetralógia váratlan fordulatokban bővelkedő, befejező kötete felejthetetlen pontot tesz az évszázadokon átívelő űropera végére.

Játék

A Maxim Könyvkiadónak hála kisorsolhatok köztetek, kedves olvasók egy darab Elakadó lélegzet című könyvet, amit korábban értékeltem. A részvételhez nem kell mást tenni, mint:
1. Feliratkozni a a blogra követőnek (És az adott nevet megadni a levélben, amiben a válaszokat is küldöd)
2. Megírni nekem a tigrisszem18ster@gmail.com címre azt, hogy a regény milyen válogatás tagja, illetve mi a másik nagy válogatás neve? És hány új könyvet jelentetett/jelentet meg a kiadó az őszi-téli időszakban?
Ehhez egy kis segítséget is adok: Innen puskázhattok ;)
A játék mától november 15-én éjfélig tart, sorsolás pedig 16-án. A nyertest email-ben is értesítem, de itt is kirakom majd.

Sok szerencsét mindenkinek!

Elakadó lélegzet

Rebecca Donovan: Elakadó lélegzet
4,5/5

"Weslynben, a connecticuti gazdag városban, ahol a lakosság többségének az a legfőbb gondja, hogy milyen benyomást kelt, és kivel előnyös mutatkozni, Emma Thomas a legszívesebben átváltozna levegővé, de addig is rögeszmésen ragaszkodik a tökéletesség látszatához: úgy öltözik, hogy senki se lássa rajta a zúzódásokat, nehogy kiderüljön, mennyire távol esik a tökéletességtől az élete. Egy napon váratlanul beköszönt a szerelem, amelynek hatására Emma kénytelen tudomásul venni a saját értékét, bár ez azzal fenyegeti, hogy kiderül a titok, amelyet olyan kétségbeesetten takargat… Egy lány története az életet megváltoztató szerelemről, a leírhatatlan kegyetlenségről, és a törékeny reményről. A Reason to breathe a nagy kritikai elismerést aratott Breathing-sorozat első kötete."

A borító, az ígéretes fülszöveg volt az, ami elcsábított. Na meg a sorban megjelenő pozitív vélemények, így érthető módon már tűkön ülve vártam, hogy kezembe foghassam, és elolvassam a történetet. És nem csalódtam.

Emma életét követhetjük nyomon, otthon és az iskolában. Hogy mi lehet érdekes egy középiskolás lány mindennapjaiban, aki semmiféle különleges képességekkel nem rendelkezik, és nem épp a világot készül megváltani? A kitartás, a reménykedés, az alkalmazkodás egy olyan helyzetben, ami manapság sajnos nem ismeretlen, és amiből nehéz győztesként kijönni. A családon belüli erőszak mindig kényes téma volt, és még most is az, két kezemen megtudom számolni azt, hogy hány olyan könyvet olvastam, ami erről szólt.
A lány mindent és még többet is megtesz, jól tanul, sportol, kiveszi a részét az iskolai újság szerkesztéséből is, mégis van olyan, akinek ez sem elég. Akinek csak nyűg, és púp a hátán, és ezt bizony igen keményen kifejezésre is juttatja. Amit nem, és nem tudok megérteni, azaz, miért bántjuk azt, akit védenünk kellene? A gyengébbet, fiatalabbat, elesettet? Aki semmit nem tehet arról, hogy olyan helyzetbe került. Nem mondom, hogy az ember nem lehet dühös, vagy nem lehetnek nehéz/rossz napjai, de el nem tudom képzelni, hogy emiatt, és kiagyalt hibák miatt megüssek egy másik élőlényt.
Emma mindezt mégis évek óta tűri, hogy dolgoztatják, mint egy szolgát, semmibe veszik (és az még a jobbik esett), fizikailag, lelkileg terror alatt tartják. Az egyetlen ami tartja benne a lelket, hogy ha elvégzi a középiskolát, akkor elköltözhet a rokonaitól, örökre. De vajon kibírja-e végig? Hiába van mellette egy igazán jó barátnő, és hiába köszönt be a szerelem, az emberi tűréshatárnak is megvannak a végső pontjai, amiket nem lehet büntetlenül átlépni...

Ami tetszett a történetben: Emma alakja. Erős, okos és talpraesett és önálló. Kicsit talán túlságosan is, mert egy olyan dologgal próbál meg szembenézni egyedül, ami a legtöbb embert tönkretenné. Valamilyen szintig értettem, hogy a gyerekek miatt próbálja elviselni a megaláztatások sorát, de nem hiszem, hogy a kicsiknek jót tett az, ha látták mi történik vele. És egy kisgyerek nagyon sok mindent megérez, hiába próbálunk titkolózni előtte. És sajnáltam is, mert rengeteg minden kimaradt így az életéből. Mondom ezt úgy, hogy én sem voltam ebben a korban nagy bulizós, szem előtt tartottam a tanulmányaimat. De mindezek mellett elmentem a barátnőkkel beülni valahova, vagy csak úgy sétálni.
Tetszett még ugye maga az alapötlet. Mert erről beszélni kell, még akkor is, ha sokszor elakarják hallgatni a dolgot.
Sara, a legjobb barátnő, aki tényleg mindent megtesz, hogy némi szabadságot szerezzen a lánynak, és mellette állt, amikor és ahogy csak tudott.
Evan. Valljuk be, hogy minden lány ilyen srácról álmodozik. Aki okos, kedves, jól néz ki, humoros, megértő...és még sorolhatnánk a pozitív tulajdonságait. Habár rögvest érdekesnek találja Emmát, nem esnek rögtön egymásnak, hanem szép lassan haladnak.
 A történetnek igazából egyetlen olyan része volt számomra, ami kissé hihetetlennek hatott, amikor a főhősnőnk rájön, hogy bizony szerelmes. Olyan hirtelen megy szembe a szabályokkal, amiket ő maga állított fel, hogy nekem kicsit furcsa volt. De persze lehet, hogy bennem van a hiba.
Na meg persze Carol alakját egy pillanat alatt sikerült megutáltatnia velem.

Ha egy komolyabb hangvételű történetet szeretnél elolvasni, ajánlani tudom. Csak kéretik felkészülni arra, hogy az utolsó sorok után szinte csak arra tudsz gondolni: ide a folytatásával!

A könyvért köszönet illeti a Maxim Könyvkiadót.