2023. április 15., szombat

A gombák világa


 Merlin Sheldrake: Az élet szövedéke

4/5

"A gomba szó hallatán általában az ehető, kalapos gombákra gondolunk. Ám ezek valójában csak termőtestek, mint az almafán az almák. A gombák többsége számunkra láthatatlanul éli az életét, és szinte minden alapvető életfolyamatban nélkülözhetetlen szerepet játszik. Kulcsot jelentenek bolygónk megismeréséhez és annak megértéséhez, hogyan gondolkozunk, érzünk és viselkedünk. Merlin Sheldrake izgalmas, új nézőpontot kínál: a gombák szemszögéből mutatja be a világot. Olvashatunk élesztőgombákról, pszichedelikus szerekről, a föld alatt kilométereken át húzódó "erdőhálókról", melyek összekapcsolják a növényeket, sőt rovarokat manipuláló gombákról is.
A gombák az anyagcsere mesterei, a talaj formálói. Sheldrake meggyőzően mutatja be, hogyan alakítják át ezek a rendkívüli lények az élet működéséről alkotott elképzeléseinket."

Az utóbbi időben igyekszem olyan könyveket is beszúrni az olvasmánylistámba, ami valahol kötődik a munkámhoz, de mégis olyan területét mutatja be, ami tőlem távol áll, sose foglalkoztam vele, vagy nem ennyire behatóan. Ilyen szempontból biológusnak lenni aranybánya 😀. Tavaly karácsony előtt ez a könyv fogta meg a tekintetemet, és ajándékként a fa alatt is landolt (némi súgás alapján, nehogy eltévesszék). 

Még nem volt szerencsém kifejezetten gombás könyvhöz. Gyerekkoromban is csak kirándulások során ha épp találkoztunk velük, nem nagyon volt jellemző, hogy mi gyűjtöttük volna magunknak. Úgyhogy elég "szűz" témának számít. Féltem is kicsit tőle, mennyire lesz érthető olvasmány, vagy rögtön a mély vízbe dob a szerző némi alapvető ismereteket feltételezve.

De szerencsére felesleges volt a félelmem. A könyv teljesen érthető az olyan laikusoknak is mint én. És ami a legjobb, hogy kifejezetten érdekes példákon keresztül mutatja be nekünk ezt a világot.

Több területre fókuszál a könyv, és ezekhez csatoltan hoz példát nekünk a gombák világából, sokszor a szerző tapasztalatait is bemutatva. (Amik alapján azt kell mondanom, hogy roppant vállalkozó kedvű és nem éppen félős úriemberről van szó.) Van itt szó arról, hogyan is változtathatták meg a gombák a világról alkotott elképzeléseinket és szólhattak bele a kultúra kialakulásába, hogyan segíthetnek nekünk a jelenlegi problémáink megoldásában, na és persze milyen kapcsolataik vannak a többi élőlénnyel a bolygónkon. Ilyen széles spektrumban azt hiszem mindenki talál neki kifejezetten tetszetős részt, szimpatikus gombafajjal, amivel akár közelebbről is megismerkedne. 

Az író stílusa pedig kifejezetten könnyed (bár nem tudom ez mennyire köszönhető neki, és mennyire a fordítónak), szórakoztató. A végére az az érzésem alakult ki róla, hogy nincs olyan gombás kísérlet/elképzelés, amit ne próbálna ki, csak hogy megtudja hogyan is végződik. Ezt a hozzáállást valahol csodálom, de közben elgondolkozom azon, hogy nem feltétlen életbiztosítás. (Bár amíg az ember tudja hol vannak a határai, nem kellene, hogy gondot okozzon.) Na de, lehet csak én vagyok az ilyen dolgokhoz nyuszi (azért elképzeltem, hogy milyen is lenne a mindennapom, ha egy-egy kísérlet elakadása esetén nyalnék egy kis adag hallucinogén gombát, hogy átlendítsen a bajokon...) Mint tudományos területen dolgozó ember, kifejezetten értékeltem, hogy sok, más kutató által végzett kísérletről is beszámol, ezáltal lehetőséget adva más vélemények bemutatására, illetve az ember akár maga is utánanézhet ezeknek, ha valamelyik jobban megmozgatta a fantáziáját.

Számomra talán azok a részek tetszettek a legjobban, amik azt mutatták be, mennyi mindenben tudnának nekünk segíteni ezek a lények, ha 1: hagynánk, 2: tudnánk pontosan mire is képesek. Mindig nagyon izgalmas egy olyan terület, amely ennyi lehetőséget kínál. Igazán kíváncsi vagyok arra, hogy lesznek-e a továbbiakban ezekből ténylegesen megvalósított, megvásárolható dolgok/szolgáltatások, vagy megmaradnak laborokon belüli kutatásoknak.

Ha keresel egy olyan könyvet, ami beugrót nyújt a gombák világába, nyugodt szívvel tudom ezt a kötetet ajánlani. Biztos vagyok benne, hogy találni fogsz benne olyan részeket, amik elnyerik a tetszésedet, vagy teljesen új információkat mutatnak be.

Kiadó: Park Köyvkiadó

Oldalak száma: 416 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése