2014. január 10., péntek

Calderon újra bevetésen

On Sai: Calderon- avagy a felségáruláshoz bricsesz dukál

5/5

"Calderon kapitány élete pokol: a sajtó árulónak hiszi, a nemesi körök megvetik, ráadásul még az űrhajón is próbára teszi türelmét a nőkből álló legénység. Calderon el akar jutni a hadgyakorlatra, nehogy merényletet kövessenek el a császár ellen, de áldásos tevékenységének hála a Ferrero Ház a bukás szélén táncol.
Ami a legbosszantóbb, Taina körül is felbukkan egy jóképű, szőke szamuráj.
Calderon kénytelen cselekedni, bár nem épp úgy, ahogy mások várják…
Taina élete is kemény. A nagyapja férjjelölteket válogat, ám a lány megsejti, hogy a szamurájokat nem a keze érdekli, hanem egy érthetetlen politikai játszma.
Kicsoda ő? Miért irtották ki a család Tivesgei-ágát?
Barátja vagy gyilkosa a szamuráj, aki a nyomában jár?
Taina csak két dolgot szeretne: nyugalmat és Calderont.
A fiatal főnemes és a makacs japán lány összefog a Birodalom megmentéséért. Azonban most Sexert báró az ellenség, aki mindenkinél ügyesebben űzi a Játékot.
Vajon sikerül megvédeni a császárt a merénylőktől? És önmagukat a császártól?
De legfőképpen, ki kerül ki győztesen abból a harcból, ahol a szerelmi ötszög tagjai rajtuk kívül egy nemes hölgy, egy szamuráj és egy élő kard?
A Calderon, avagy hullajelölt kerestetik várva várt folytatása."

Vannak azok a könyvek, amik ugyan megfogják az embert, de mellettük tenni tudja a napi dolgait. És vannak azok a könyvek, amik magukba szippantanak, és nem eresztenek, míg el nem olvasod őket teljesen. On Sai könyve ez utóbbiak közé tartozik, én szerintem méltán.
A már korábban megismert szereplők életét követhetjük ismét nyomon, s persze kapunk újabb szereplőket. Calderon-t a Békanyálra vezérlik, hogy e legyen annyira szem elől, bár igazán tudhatnánk, hogy az ő esetében felesleges minden ilyen lépés. A baj úgyis megtalálja. Így is lesz, ugyanis egy rosszul elsült sajtótájékoztató miatt kedvenc kapitányunkat hazaárulónak bélyegzik. Mindemellett persze megpróbálja kideríteni a korábban megneszelt összeesküvést, kordában tartani a kardját, és úgy játszani a játszmát, hogy mindenki túlélje azt. Kérdés az, vajon sikerül-e neki?
Mindemellett Taina sem éppen a cseresznyefa virágzásban gyönyörködik otthon. Először is meg kell szöknie nem vágyott házasság lehetősége elől, majd ki kell derítenie a személyére irányuló érdeklődés okait, és persze Calderon mellett sem tud unatkozni.

Nehéz spoiler mentesen írni a történésekről, elégedjen meg mindenki azzal, hogy egy pillanatra sem fog unatkozni, mindenütt cselszövések, ki nem mondott szövetségek lapulnak, újabb és újabb fordulatok fogják zavarba ejteni az olvasót. És mindezt élvezni fogja. A szálak olyan remekül vannak mozgatva, hogy egy pillanatra sem kell attól tartanunk, elveszünk majd a kuszaság közepén. Mindezt egy remekül felépített világban helyezzük el, szerethető, cseppet sem tökéletes, ám annál emberibb szereplőgárdával adatjuk elő, és igazán jó humorral fűszerezzük.
A házak, a kardok, a politikailag kényes egyensúly olyan szépen van összekeverve, hogy szinte észre sem vesszük azt, ahogy a komolyabb témába átváltunk, csak mikor már annak a kellős közepében járunk. És mindről szívesen olvasnék még több információt. Úgyhogy igazán jöhetne a folytatás, mert ugye lesz?
És persze eközben drukkolhatunk annak, hogy kedvenc hőseink a végén megkapják a boldog befejezésüket.

Szóval, ha egy humoros, pörgős, remekül kidolgozott könyvet szeretnél olvasni, szereted a sci-fit, a politikai játszmákat, és nyitott vagy az új dolgokra, akkor ez a kötet, és persze az első része rád vár.

A könyvért köszönet illeti a Könyvmolyképző kiadót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése