2019. október 21., hétfő

Buddha besétál a kocsmába

Lodro Rinzler: Buddha besétál a kocsmába...

3/5

"Ez ​nem egy szokványos könyv a meditációról. Ha alkalomadtán szívesen legurítasz egy pohár sört, szereted a szexet, bolondnak tartod a szüleidet, vagy ideges vagy a munkahelyed miatt, akkor ez a könyv neked szól. Nem állítja piedesztálra a buddhizmust, hogy áhítatosan fel kelljen nézned rá. Ez a könyv inkább arról szól, hogy megvizsgáld életed minden zegzugát, és buddhista tanokat próbálj ki rajtuk; még akkor is, ha ez eleinte nehéznek tűnik.
Buddhistává kell válnod ahhoz, hogy kedveld ezt a könyvet? Dehogy is! Az ezeken az oldalakon található bölcsességek a tanítóim remek oktatómunkájának, valamint saját próbálkozásaimnak a gyümölcsei. A buddhista tanítás, más néven dharma, nem egy hatalmas, kifürkészhetetlen kötet, amit ízekre szedve kellene elemezni. A dharmát át kell élni. Úgyhogy ne gondold, hogy buddhistának kell lenned ahhoz, hogy belevesd magad ebbe a kalandba. Elegendő, ha készen állsz arra, hogy más nézőpontból tekints az életedre."




Először egy másik könyves blogon olvastam erről a könyvről. És az ötletes cím mellett a pozitív vélemény is felkeltette az érdeklődésemet. Egy darabig hajkurásztam is a könyvet, aztán még egy ideig pihentettem a polcomon, míg végül sorra került. Nem lett tökéletes az összhang, de egy olvasásnak nem volt rossz.

Vegyük sorra, mik tetszettek benne:

1, Mivel nem nagyon foglalkoztam a buddhizmussal így eleve érdekes volt olvasni arról, hogy milyen részei vannak/bőszen jegyzetelni az ismeretlen ám tetszetős fogalmakat, szavakat. Ráadásul mindez olyan fogalmazásban van elénk tárva, hogy nem kell egy pillanatra sem kétségbe esnünk, hogy elveszünk a sok információ között.

2, Rengeteg gondolattal, elképzeléssel egyetértettem, azonosulni tudtam. Ez nem hátrány ha figyelembe vesszük, hogy mégiscsak egy vallásról beszélünk. Tényleg jó volna, ha mindenféle különbségek ellenére képesek lennénk egymással kedvesek lenni, segíteni a másikon. Vagy ha nem megy, akkor legalább nem rontani mások helyzetén, nem eltaposni.

3, Azért egy-két gyakorlat is megfogott, amiket megpróbálok alkalmazni (több-kevesebb sikerrel és botladozással :D). Ha nem is váltja meg az életem, de legalább az boldoggá tesz, ha sikerült :D

4, Az író stílusa. Nem tudom, mást zavar-e ha valaki ennyire közvetlen vele, közben nem is ismeri, de nekem bejött. Olyan volt, mint egy baráttal "beszélgetni"/hallgatni a meglátásait az életről. Még ha nem is mindennel értettem egyet, jó volt egy ilyen nézőpontot is megismerni.

Ami nem jött be, és a végül ez elég nagy hangsúlyt kapott:

Ahogy halad előre a könyv, úgy kapnak egyre nagyobb hangsúlyt a különböző gyakorlatok. Amik kifejezetten jók lehetnek azoknak, akik ilyen céllal veszik meg ezt a könyvet, és lépésről lépésre haladnak vele. Én inkább csak megismerkedni szerettem volna ezzel a fajta világlátással, így nekem a végére kicsit tömény lett, és untatott a sok visszautalás.

Nem rossz könyv ez, csak én kicsit mást kerestem.

Kiadó: Kossuth
Oldalak száma: 222

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése