2017. augusztus 26., szombat

Gésák, pagodák, titkok

Fehér Klára - Nemes László
4/5

"Az ismert újságíró-író házaspár az 1964. évi tokiói olimpia idején túristaként járt Japánban. Az úton és az ott töltött néhány hét során szerzett benyomásaik, tapasztalataik alapján írták könyvüket, amely az útinapló és riportázs keveréke. Tokión kívül jártak néhány nagyvárosban – Osaka, Hirosima és Kyoto jelzik útjukat – kiránduló és idegenforgalmi nevezetességű helyeken, igyekeztek minél többet meglátni a magyar közönség által – akkoriban jószerivel csak könyvekből – ismert keleti világból. Ami könyvükben eltér a szokványos útirajzoktól, az elsősorban a mindennapi élet megfigyelése. Áruházak, iskolák, mulatók, vendéglők, üzemek, színházak, mozik, japán otthonok látogatása, az emberekkel való közvetlen érintkezés teszi színessé, sokrétűvé a képet."


  Nos, ez volt az a könyv, amit egyáltalán nem vártam, hogy az otthoni polcok egyikén látok. Ráadásul a szobámban, a gyerekkönyvek között (eldugták a kicsikét...de előlem nem lehetett :D). Hamar sort is kerítettem rá. Japán valamiért már régóta izgatja a fantáziámat, egy időben a nyelvet is tanultam, amit sajna fel kellett függesztenem (remélem, lesz még lehetőségem ismét tanulni). Szóval szívesen olvasok mindent róluk, történelem, kultúra, mese, monda...

  Ebben az esetben a tokiói olimpia ideje alatt látogatunk el a házaspárral ebbe az országba. Azóta azért voltak/vannak változások. De talán pont ezért volt különösen érdekes, hogy akkor milyen volt, egy ilyen fontos esemény alatt. És az ottani világot, helyzetet hogyan élte meg két honfitársunk.

  Nagyon vékonyka kis kötet (jóval többet is tudtam volna belőle olvasni, az tény), úgyhogy gyorsan a végére lehet jutni.
Megtudhatjuk, milyen és mekkora léptékű beruházások történtek, hogy az olimpiát zavartalanul lebonyolítsák, vagy éppen azt, milyen biztonsági lépéseket tettek annak érdekében, hogy az elveszett turisták ne kerüljenek bajba egy olyan országban, ahol igen nehéz megértetned magad :D. Ötletes volt.
Magáról a versenyekről sokat nem tudunk meg, úgyhogy ha valaki kifejezetten eme eseményre lenne kíváncsi, csalódni fog.
Inkább a csavargásaikat mesélik el, hogy milyen nehéz eljutni taxival a kinézett helyre, vagy milyen egy általános iskola arrafelé, vagy egy hatalmas bevásárlóközpont.

  Számomra érdekes olvasmány volt, és akit kicsit is érdekel ez a zárt világ, szerintem nyugodtan kezébe veheti, mert biztos vagyok benne, hogy vannak dolgok, amik ott sem változtak, hiába telt el azóta 53 év.

Kiadó: Táncsics
Oldalak száma: 224

1 megjegyzés:

  1. Szia,

    Ha Japán régóta érdekel és szívesen olvasol mindent róluk, akkor álljon itt egy kis ajánló, lévén nemrég jelent meg egy monográfia "Japán-magyar kapcsolattörténet 1869-1913" címmel.

    http://gondolatkiado.hu/japan-ndash-magyar-kapcsolattortenet-1869-ndash-1913

    Lesz egy előadás is nemsokára, olyan magyar utazókról, akik a századfordulón Japánban jártak.
    https://www.facebook.com/events/2210129432582975/

    Üdvök
    - gyujto -

    VálaszTörlés