2013. december 21., szombat

Szerethetetlen

Sherry Gammon: Szerethetetlen
4/5

"A tizenhét éves Maggie Brown kiugró arccsontjával és karikás szemével a kábítószeres modellek mintapéldánya lehetne. Maggie problémáját azonban nem a drogok, hanem az anyja jelenti. A lány ráadásul egyre jobban belegabalyodik Seth Prescottba, az új srácba a suliban, és attól fél, hogy a fiú is cserben fogja hagyni, mint mindenki más. Seth Prescott a rendőrség beépített embereként került a Port Fare High iskolába, de munkája dacára beleszeret Maggie-be. Miközben Seth azon fáradozik, hogy a New York állambeli Port Fare-t megszálló szadista drogdílereket kifüstölje a kisvárosból, a hajsza halálosra fordul, és Maggie élete is veszélybe kerül. Seth és Maggie önmagukat is megismerik humorral tarkított, összetört szívekkel övezett, romantikus útjukon, és eközben a világuk mindörökre megváltozik.
Sherry Gammon első regénye, a Szerethetetlen egy trilógia első kötete. A sorozat az emberi szellem erejét és kitartását hirdeti – és azt, hogy soha nem szabad feladni, különösen ha szerelemről van szó."

Igen, újabb ifjúsági regény. De legyen elég csak a borítóra pillantanotok, és utána vessetek rám követ.
Ahogy azt a fülszövegben is olvashatjuk, Maggie nem éppen ideális családi háttérrel rendelkezik, és miközben azon fáradozik, hogy saját magát és anyját is egyben tartsa, illetve ne halljon éhen, akaratlanul is a nyomozók lehetséges célpontjává válik, ugyanis nagyon úgy néz ki, mint egy heroin használó. És ezen az sem segít, hogy édesanyja a helyi kispályás dílerrel ápol rendszeres kapcsolatot. Így tehát egyrészt a lány, másrészt az otthona kerül megfigyelés alá, méghozzá az iskola újdonsült sztárja, Seth által. Nah, ha most eltekintünk attól, hogy ilyen pasi nincs, csak a mesében, akkor a fiú egy kifejezetten kedvelhető alak. Hisz a lány ártatlanságában, azonnal beleszeret, megakarja védeni mindentől és még éhezni sem hagyja. Persze egy kapcsolat sem egyszerű, ha pedig eleve egy zárkózott emberrel kezdesz ki, akkor pláne. Mert nagyon nehéz megszerezni a bizalmát, és nagyon könnyű azt elveszíteni, mint ahogy azt láthatjuk majd.

A történet alapvetően nem rossz, és olyan problémát vet fel, ami napjainkban igen fontos. A drog, illetve annak az iskolákban való megjelenése komoly probléma lehet, még akkor is, ha jelenleg itthon még talán nem ölt akkora méreteket, vagy csak én nem hallottam még nagyon róla. De ettől függetlenül nem szabad szem elől téveszteni. Így dicséretes a felvetése. Akárcsak az alkohol, illetve annak hatása a szűkebb-tágabb környezetre. Na ez már inkább lehet ismerős probléma itthon is. Ez a rész ráadásul nagyon jól meg is lett írva a könyvben, mind Maggie, mind az édesanyja részéről, igaz ez utóbbi érzéseibe leginkább a vége felé, és csak közvetetten tudunk bepillantást nyerni.
A krimi szál nagyrészt rendben van, bár voltak kevésbé hihető részei számomra, vagy kevésbé izgalmasabbak. A szerelmi szál szintén vegyes érzelmeket hagyott bennem.

Maguk a szereplők kissé sablonosra sikeredtek. Vannak a jók: Maggie, Seth, Booker (nos ő igazán kedvenc lett számomra), Booker nagyapja, Cole.
És vannak a rosszak: Alan, Bill, Zack, Hillary. Ezeken a határokon belül maradnak, és innen nem nagyon mozdulnak ki. Pedig lenne bennük lehetőség.

A könyvért köszönet illeti a Maxim Könyvkiadót.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése