2011. május 17., kedd

Varázslat és valóság

Libba Bray: Rettentő gyönyörűség
4/5
Ezt a könyvet ismerősömtől kaptam kölcsön, amiért igen hálás vagyok. Köszönöm, geszti :).
Na de lássuk a véleményemet.

Gemma Doyle-nak meg van a maga határozott véleménye a világról, és ennek megfelelően cselekszik is. Ez nem olyan szokatlan egy 16 éves lánytól. Ám annál szokatlanabb egy olyan korban, ahol a lányoktól csak annyit várnak el, hogy okosak, műveltek legyenek (de azért ne essenek túlzásba), képesek legyenek elvezetni egy háztartást, gyereket nevelni. Minden másban a férfi fog dönteni.
Gemma egy londoni Spence Akadémiára kerül, miután édesanyja különös körülmények között veszti életét. A lány nem könnyen illeszkedik be, és ezt nem segíti az a néhány különleges képessége sem, mint például a látomások, melyek a jövőre vonatkoznak. Ám egy kis idő után kialakul egy kis kör néhány lányból, akik megpróbálják a természetfelettit saját uralmuk alá vonni. S ami kezdetben csak játék volt, később véres valósággá válik.
Tetszett, ahogy a régi angliai világ és a természetfeletti határát elmosta, és miközben egy akadémia óráit látogattuk, már együtt tervezhettük a lányokkal a következő kirándulást egy csodálatosan békés helyre. Mind emellett megtapasztalhatjuk az osztály különbségek okozta súrlódásokat, harcot a szabadságért, hogy ne csak egy tárgyként kezeljék őket, aki majd jó házasságot köthet.
Azt mondjuk nem igazán sikerült eldöntenem, hogy vajon őszinte barátság is kialakult -e lányok között, vagy csak a valóságtól való menekülés, és a különböző titkok voltak azok, amik összetartották őket, és ezt egy kicsit nehezményeztem. De ezt leszámítva semmi kifogásom nem volt a történet ellen. Kellemes nyelvezet, kornak megfelelő szófordulatok, hihető személyiségek. És természetesen egy olyan lezárás, ami csak még több kérdést hagy maga után, és kíváncsiságot, ami arra sarkal, hogy a következő részt is elolvassam.
Fiataloknak szól főként (sok olyan dolgot hangsúlyoz, ami egy 16 évest nyilván jobban érdekel, érint, mint engem), de az idősebb olvasó generáció is nyugodtan kézbe veheti, ha szereti a természetfeletti dolgokat. Mert bár az elején főként korhű részeket olvashatunk, azért később ez fog dominálni.

Kiadó: Könyvmolyképző
Oldalak száma: 372

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése