2011. június 8., szerda

Új világ, új rend

Ta-mia Sansa: Sötét Hórusz
4,5/5

Két világ, mely egymástól jobban nem is különbözhetne. Egymás ellentétei...mégis. Van bennük valami közös. És részben erről is, és még rengeteg más fontos, elgondolkodtató kérdésről szól ez a történet.

Bubastis egy békés világ, ahol a lakók kényelemben, nyugalomban, békességben és jólétben élhetik mindennapjaikat. Hála a lonecatoknak, és rendnek, akik képességeiket használva megvédik a bolygót a Császárságtól. Ahol éhezés, túlnépesedés, nyomor és munkanélküliség van, ahol a nők nem mások mint használati tárgyak.
Főszereplőnk Nekhti, aki kezdetben egyike a jövendőbeli lonecatoknak, azonban egy döntés hatására rabszolga lesz a császárság világában. Majd ismét Bubastisra kerül, mint testőr, és végül ő lesz a rend vezetője egy kis időre.

A történet cseppet sem egyszerű, hiszen mindenkinek a cselekedetei és gondolata mögött olyan múlt húzódik meg, melyet elképzelni sem akarunk. Ez különösen igaz a központi szerepű Nekhtire, akit egyszerre gyűlölhetünk, megvethetünk, és sajnálhatunk. Sőt, még valami szimpátia is fellobbanhat, hisz mi mindent túlélt. A másik szereplő, aki megfogta a fantáziámat Firstcat volt, Neht-nofret. Sajnáltam, mert nem lehet egyszerű ekkorra terhet vinni, és mindig a lehető legjobb döntést hozni, pláne akkor, ha olyan talán nincs is. Kettejük alakja ellenpontként vonult végig a könyvön.
A történetben nagyon sok komoly gondolat megtalálható, úgymint a társadalomban a női-férfi viszonyok, túlnépesedés és annak következményei. Vagy hogy akár a túlzott nyugalom és jólét is okozhat problémát. Nem egy olyan gondolat megfogalmazódott bennem olvasás közben, ami a mai világunkra is kivetíthető, és ez igazán tetszett.
Első könyv, ennek ellenére nem találtam benne sok hibát. Talán csak a váltakozó nézőpontok az, ami szokatlan, sőt zavaró is lehet, ha az ember nem olvas sok ilyen szerkezetű könyvet. De ez is eltűnik, amint jobban belemélyedünk ezekbe a világokba, ahol a társadalmak eltérőek, mégis hasonlóak. Hozzánk, és egymáshoz is.
Hogy az új világ, új rend pedig mennyire szükséges, és hogy jó-e? Nos azt mindenki maga döntse el, miután olvasta ezt a könyvet. Mert néha nem mindegy, mennyit és mit fizetünk az új dolgokért...ám van, amikor elkerülhetetlen a változás.

A könyvért köszönet illeti a Főnix Könyvműhelyt. :).

Kiadó: Főnix Könyvműhely
Oldalak száma: 268

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése