2011. október 9., vasárnap

Beszéljünk róla

Lionel Shriver: Beszélnünk kell Kevinről
5/5

A könyv egy édesanya - Eva - szemszögéből mesél el egy történetet. Egy történetet a családjáról, de legfőbb képpen Kevinről...és a vele kapcsolatos kételyeiről, érzelmeiről.
A múltat és jelent egyaránt bemutatja, méghozzá levelek formájában. Eva ugyanis a férjének címzett levelekben írja le mi történt vele aznap, majd kanyarodik vissza a múltba. Egészen a kezdetektől, azaz a gyerekvállalás tervezgetésétől kísérhetjük végig a család életét.
Hogy mitől lesz ez olyan érdekes?

A könyv sok olyan kérdést, kétséget feszeget, melyek ma is megfordulnak az emberek fejében, ám ahogyan a könyvbeli emberek, úgy mi is igyekszünk megnyugtatni, sőt nem egyszer áltatni magunkat. Pedig igenis kell ezekkel a kérdésekkel, kételyekkel foglalkozni. Több témakör merül fel, több réteget érintve, mindenki megfogja találni azt a kérdést, ami már benne is felmerült talán. Én személy szerint többel is összefutottam. Illetve már maga a témaválasztás is elgondolkodtató. Hiszen az évek alatt jó párszor találkoztunk mi is olyan hírekkel a tévében, amelyek középiskolákban, egyetemek kitört lövöldözésekről szóltak. Kit ne érdekelne, vajon miért fog a kezébe fegyvert egy gyerek, vagy egy fiatal és fordítja azt tanárai és diáktársai ellen. Leggyakrabban arra gondolunk, biztosan a családi háttere nem volt a megfelelő, és ki volt közösítve...de mi van akkor, ha ez nem ennyire egyszerű?

Üdítő ilyen őszinte formában olvasni ezeket a gondolatokat. Nem lábujjhegyen közelítve, hanem teljes valójában feltárva. Már ezzel megteremt egy olyan hangulatot, mely az olvasót magával ragadja.
Akárcsak az édesanya, mi is megpróbálunk a történteknek valami értelmet keresni, megérteni, miért történt az, ami. Hogy ez végül kinek mennyire fog sikerülni, az személy függő. Ahogy haladunk előre, úgy elevenednek meg szemünk előtt a képek, amelyeket az elbeszélő elénk fest. Roppant hatásos, már-már én izzadtam Kevin nevelése közben, és az enyém volt az elkeseredés is, ha a falaiba futott a szülő.
Hihetően megalkotott szereplők vannak a könyvben, Eva, Franklin, Celia...akár a szomszédaink is lehetnek, akik nem tökéletesek, hiszen megvannak a maguk kis hibái. Mindenki megtalálja azt, aki kicsit szimpatikusabb lesz, mint a többiek.
Kevin pedig...ő a hatalmas kérdőjel, melyet a saját fantáziánkkal karöltve próbál a történet kitölteni.

A befejezésen kicsit meglepődtem, de határozottan tetszett, hogy ilyen végkicsengése lett.

Összességében ez egy olyan könyv, amely cseppet sem egyszerű témát boncolgat, és olyan kérdéseket vethet fel, ami még napokig megmarad az olvasóban, miközben megpróbálja saját maga megválaszolni azokat. Felkavaró néhány rész, de végig magával ragad, nem hagyja lankadni az érdeklődést. Csak ajánlani tudom, érdemes elolvasni.

A könyvet köszönet illeti a Gabo Kiadót.

Kiadó: Gabo
Oldalak száma: 440

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése