2011. október 1., szombat

Ha a határok elmosódnak

Joyce Carol Oates: Egy szép szűz leány
3,5/5

A főhősnőnk ebben az esetben egy 16 éves, szegényebb családból származó lány, Katya, aki bébiszitterként dolgozik.
Egy délután, amikor épp a két kisgyerekkel sétál, találkozik egy idős úriemberrel, Kidderrel. Akiről kiderül, hogy dúsgazdag, híres, gyerekkönyveket írt, fest, és zenét szerez...egyszóval egy igazi polihisztor. Katya-t mint modellt szeretné többször is látni, természetesen megfizetné a dolgot.
És ekkor kezdődik el az igazi történet, mert bizony az olvasó érezheti, itt nem csak egyszerű "modellkedésről" lenne szó. Bár Kidder cseppet sem erőszakos, és figyel a lányra...azért még sem az a fajta kapcsolat alakul köztük, amit az emberek jó szemmel néznének. Ám mielőtt a történetet elkönyvelnénk, mint egy öregember perverz vágyairól szólónak, hirtelen új és meglepő dolgok kerülnek a felszínre...
Érdekes volt...mostanában valahogy vonzom magamhoz az ehhez hasonló történeteket, és emiatt már kicsit fásultan, távolról nézem a cselekményeket. Lehet, ezért nem fogott meg igazán. Katya személyét kifejezetten idegesítőnek éreztem, hogy néha már sikítva dobtam volna ki a könyvet az ablakon. Pedig egy tini ebben a korban, még ha munkakereső is, mint ő, még gyerek. Természetes, hogy hangulatingadozásai vannak, és ehhez mérten az elhatározásai is olyan gyorsan változnak. És ráadásul nagyon finoman adagolva belepillanthatunk a múltjába is, láthatjuk a cseppet sem tökéletes gyerekkorát, ami sok mindent megmagyaráz. Még sem sikerült hozzám közel kerülnie.
Marcus Kidder...tehetséges, idős, és gazdag. És mindezek mellett a jóval fiatalabb nőket, sőt inkább lányokat kedveli. Még akkor is, ha jól megfizeti, még ha valamilyen szintig figyel is a másikra...azért számomra ez a fajta vonzódás beteges.
S bár a könyv vége felé egy újabb, cseppet sem egyszerű téma kerül boncolgatásra...nem sikerült megfognia. Kicsit olyan érzésem volt olvasáskor, mintha egy csomó, roppant kényes témát ugyan elkezdene boncolgatni az írónő, de nem megy igazán a mélyére, nem sikerül közel hoznia az olvasóhoz ezeket a dolgokat. Pedig olyan területek ezek, melyek a mai világban elhallgatottak, tabuk.

Ez volt az első könyvem az írónőtől, így nem tudhatom általában milyen a stílusa, de az biztos, ezzel engem nem nyert meg.

Kiadó: Európa
Oldalak száma: 254

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése