2011. szeptember 30., péntek

Budapest...

Kondor Vilmos: Budapest Noir
4/5

Budapest, a '30-as években. A történet főhőse egy újságíró, Gordon Zsigmond. Az aktuális "ügye" egy fiatal zsidó lány, akit holtan találnak egy kapualjban.
Nem ez az első esete, mégis ez most valamiért más. Miután rájön, hogy a megszokott segítséget nem kapja meg, maga kezd el nyomozni, és egy szokatlan világba kalauzolja el az olvasót...

Kicsit furcsa volt egy olyan történetet olvasni, ami Magyarországon, és azon belül is Budapesten játszódik. Bár nekem az utca és hely nevek csupán ismerősen csengtek, nyilván aki élt ott, maga előtt is láthatja az adott utcát.
Nem olyan régi múltba vezet minket vissza az író, mégis...más a hangulat, a megszokott világ. Főleg ha a perditák, bokszolók, verőlegények területére tévedünk, ahonnan örülhetünk, ha élve kijutunk, nemhogy sértetlenül.
Ami még megfogott, az a remek leírások. De nem csak a környezeté, melynek hatására én magam is beültem a kávézóba, vagy épp egy füstös kocsmába, hanem a társadalmi rétegek bemutatása, és az érdekek egybefonódása. Ez utóbbi ma is meglévő probléma, mégis...olvasni róla sokkal szórakoztatóbb, mint esetleg megélni.
Nem vagyok egy nagy krimi olvasó, de ez kifejezetten tetszett. Egy teljesen egyszerűnek induló ügy, mely ahogy halad előre a cselekmény egyre bonyolultabb lesz, ám a végén a mi szemünkről is lehull a fátyol, és megértjük az összefüggéseket, melyek ugyan külön-külön megvoltak...még sem álltak össze egésszé. Mindeközben persze az emberi érzelmek között is lavírozunk, nevetés, aggódás, félelem...ez mind előjön ebben a könyvben.
Természetesen a történelmi tényeket sem hagyja figyelmen kívül az író. Mind a nagyvilágét, mind az országét, és a városét is. Szerintem igen nagy munka állhatott a történet megszületésének hátterében, a minél pontosabb, és hitelesebb írásért.
Megérte.

Kiadó: Agave
Oldalak száma: 194

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése