2011. szeptember 11., vasárnap

Család

Anne B. Ragde: Berlini nyárfák
4/5

A történetet inkább azoknak ajánlom, akik jobban szeretik a jellemrajzot, hátteret megismerni, és nem egy pörgő cselekménysorozatra vágynak. Ebben az esetben ugyanis a történet tökéletes.

A Neshov családot összehozza az idős édesanya betegsége, illetve halála. A 3 testvér igen különböző egymástól, ennek köszönhetően hosszú-hosszú ideje nem voltak így együtt. Ám ez most megváltozik.

Miközben megismerjük közelebbről a lassan omladozó családi birtokon a szereplőket, közelebb kerülünk a múlthoz is, és egy cseppet sem kellemes titokhoz. Ami mindenki életét meg fogja változtatni. Valószínűleg. Ugyanis a könyv itt fejeződik be, tehát a folytatást kíváncsiságunktól hajtva elolvassuk. Már ha megtetszett a dolog.
Van egy sajátos atmoszférája a történetnek, az elkeseredettség, a menekülési vágy, a szeretethiány és még sok minden megtapad rajtunk, ahogy lapozunk. Belénk ivódik, de pont ez kell ahhoz, hogy a szereplőket magunkhoz engedjük. Ugyanis enélkül...nekem ellenszenvesek voltak. Amíg el nem kapott ez a kicsit "ködös" hangulat, kifejezetten ellenszenvesek voltak, eltúlzottak, hamisak. Ahogy haladtam a történettel, úgy lassan belekapcsolódtam az életükbe, és már jobban megértettem őket. De továbbra is Erlend és a párja volt a kedvenc karakterem, ők azok, akik a minimális vidámságot biztosítják.

A történet elgondolkoztató, de komor. Viszont hihetetlenül jól festi elénk a tájat. Mind a környezetét, mind az emberi lélekét. Hogy kinek melyik lesz szimpatikusabb, az már az ő döntése lesz.

Kiadó: General Press
Oldalak száma: 300

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése