2011. szeptember 18., vasárnap

Nick Barkow: Szomorú vasárnap
3/5

Ki ne hallotta volna már legalább egyszer a híres számot, amelynek hatására sokan vetettek véget az életüknek? A szomorú vasárnap nem csak kis hazánkban szerzett magának rajongókat, hanem szerte a nagy világon. A zene mellett film is készült  valamint egy könyv, ugyanezen címmel.
A filmet nem láttam, így nem tudom, mennyire követi a könyvet, vagy épp fordítva, mások mondták, hogy igen eltérnek egymástól...

Na de e pillanatban minket a könyv érdekel.
Akárcsak a zene, ennek a történetnek is meg van a maga melankolikus, szomorú hangulata. Senki se várjon eget rengető cselekménysorozatot, mert nem erre épül a könyv.
3 különböző ember életét követhetjük nyomon, akik különbözőbbek már nem is lehetnének, mégis a történelemnek és a véletlennek köszönhetően az életük találkozik, hatással lesznek egymás sorsára. Ki így, ki úgy.
Ami engem kicsit visszatartott, az a hosszú, és mélyen szántó gondolatok kifejtése. Természetesen az akkori helyzetben semmi sem volt egyszerű, és világos...de azért nekem kicsit hihetetlen volt elképzelni, hogy egy étterem tulajdonosa ilyen mérvű gondolatokkal foglalkozzon, miközben saját életét is féltheti. Persze ez nem jelenti azt, hogy nem voltak ilyen emberek. Mégis úgy érzem a gondolatok mondandóját átlehetett volna úgy is adni, ha nem ilyen cirkalmas, jelképes fogalmakkal magyarázzák a szereplők. Néha csak sokadszorra értettem meg pontosan, mire is utalnak, mert a mondat közepén az újabb képek bevitele már teljesen elveszejtett.
Mindezek mellé még az is kicsit zavaró volt, hogy a jelen, a múlt és egy csöppet a jövő (mármint a történet szempontjából) váltásai nem elég egyértelműek, és még én ott tartottam, hogy megszületett a csodás muzsika, a történet már előre ugrott a jövőbe.

A hangulat teremtés, a költői képek sora remekül kivitelezett, még ha nálam nem is a megfelelő hatást érte el.

A könyvet azoknak ajánlom, akik szeretnek az élet létkérdéseiről gondolkozni, és filozofálni. Valószínűleg néhány év múlva még olvasom, mert ahogy változunk, úgy másképp látunk dolgokat, talán a történettel is így lesz.

Kiadó: Vox Nova
Oldalak száma: 148

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése