2012. január 30., hétfő

A jövőt fürkészve

Lillian Too: Az új ji csing - Fedezd fel a Szilvafavirág Jóslás titkát!
4/5

Ki ne szeretné megtudni, mit is rejteget a ködös jövő a számára? Boldogságot vagy épp veszteségek sorát?
Mivel az ember alapvető tulajdonsága a kíváncsiság, és legtöbb esetben válaszokat is szeretne kapni, szinte minden nép megalkotta a saját, jellegzetes jóslási technikáját, mellyel a jövőt fürkészik. A Szilvafavirág jóslás egyike ezeknek.

Már a könyv maga megfogja az ember tekintetét, én a kibontás után percekig csak csodáltam, és mint egy kisgyerek, a benne lévő képeket nézegettem. Egyszóval a kivitelezés tökéletesre sikeredett, a képek erősítik a szöveg hangulatát.
Némi távolságtartással kezdtem bele, mert bár mindig is érdekeltek a jóslási technikák, a mai világban sok a hitelét vesztette a szememben, így nem tudtam, ettől a könyvtől mit is várjak. Ám szinte az elején eloszlatta az aggodalmaimat az író. Ez a könyv nem azt fogja nekem elmondani, hogy a következő év x napján ebben és ebben a percben mi fog történni velem. Így ha valaki ezt várja, az némiképp csalódni fog.
Arra próbál minket rávezetni a ji csing, hogy magunkat és a körülöttünk lévő világot is sokkal tudatosabban figyeljük, a megfelelő következtetéseket vonjuk le, és ennek megfelelően döntsünk a következő lépésünkről. Ehhez kapunk némi segítséget, de ez arra vonatkozik, hogy az időpont vajon alkalmas-e az előre haladásra, vagy sem. A kínaiaknál ugyanis a legnagyobb hangsúly a szerencsés, és megfelelő időzítésen van, nem feltétlenül a cselekvésen.
A könyv felépítése is jó, először háttér információt kapunk magáról a jóslásról, és a hexagramokról, majd különböző technikát mutat be példákkal, hogyan is tegyük fel a saját kérdéseinket, melyekre a választ várjuk. Majd a legvégén jönnek a magyarázatok a 64 hexagram jelentését illetően. Itt is felhívja a figyelmünket arra, hogy ezek a magyarázatok nem örökérvényűek, és hogy a saját belső intuicióink segítségével mi magunk és ráérezhetünk a megfelelő magyarázatra. 
Néhol kedves, néhol feddő, máskor egyenesen felszólító a hangnem, ami olyan érzést adott, mintha tényleg egy beszélgetésben lennék, ahol a másik fél tanácsot ad nekem. Meglepő volt.

Ami számomra még ráadás volt, hogy némi bepillantást nyerhettem az ő értékrendjükbe, hogy sokszor a családot mindennél előbb helyezik, és hogy az életben szinte mindennek pozitív, vagy épp negatív jelentést tudnak kapcsolni, amik később a jóslás során felhasználhatóak. Vagy hogy a tisztességes viselkedésre kell mindig, minden helyzetben törekedni, a szerénységgel egyetemben, mert minden állapot ( a jó és a rossz egyaránt) múlandó, de ha a vislkedésünk megfelelő, akkor minden megpróbáltatáson átjuthatunk.

Ha valaki kíváncsi a jóslás eme módjára, annak csak ajánlani tudom, mert az alapoktól kezdi, és érthetően magyaráz, még ha az elején kicsit zűrzavarosnak is tűnik, a végére minden a helyére kerül. És hogy mennyire lesz igaza? Ezt még nem tudom, de biztos, hogy ki fogom próbálni.

A könyvért köszönet illeti a GABO kiadót.

Kiadó: Gabo
Oldalak száma: 160

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése