2012. április 5., csütörtök

Csapdában derül ki, kiben mi lakozik

Stephen King: A búra alatt
5/5

Már egy ideje terveztem elolvasni ezt a könyvét, és nem olyan rég sikerült kölcsön is kérnem. No persze a horror olvasásához hangulat kell, így nem rögtön kezdtem bele. Ám amint sikerült elkezdeni az első oldalt, a történet magába szippantott.

Adott egy szokásos kisváros, Chester's Mill. Az emberek ismerik egymást, megvannak a törzshelyeik, no persze itt is megtalálható a korrupció és a nagyravágyás, de hol nem? Nem is lenne semmi baj, ha egy nap csak úgy a semmiből nem tűnne elő egy bura a városka körül. Se ki, se be nem tudnak jutni az emberek. A víz és a levegő is csak kis mértékben jut keresztül ezen az ismeretlen anyagon. És ebben az izolált térben a lakók elszakadnak a megszokott világtól, és elszabadul a pokol...

A közel 1600 oldalon gyorsan végig rohantam, mert tudni akartam kivel mi lesz. Hogy a rosszak meglakolnak bűneikért, a jók győznek. Persze Stephen Kingnél semmi nem ilyen egyszerűen zajlik. Már a történet legelején 2 ember halálozik el, és sejthető, hogy ez növekvő tendenciát fog mutatni a későbbiekben. Ebben nem is csalódunk. Öngyilkosság, gyilkosság, őrület, betegség, mérgezés szedi áldozatait. Fiatal ás öreg egyaránt veszti életét a városban.

Ami engem igazán megrémisztett, amitől időnként le kellett tennem a könyvet és mással foglalkoznom, az az emberi gonoszság. Tény, hogy a bura a város köré került. De minden ami alatta történt, ami egy hét alatt a 2000 emberből kevesebb mint 30 főre fogyasztotta a várost, az az emberi tevékenység volt. Hogy egyesek mindenáron nyerni akartak, hatalmat akartak és azzal áltatták magukat, mindezt a közjó érdekében teszik. Hogy voltak oylanok, akik mint a birkák, mentek a vezérürü után, egy percig sem gondoltak bele, hogy tényleg helyes-e amit tesznek. Persze tudom én, hogy stressz helyzetben mindneki másképp reagálhat, hogy kellenek a fogódzkodók, és a remény, hogy egyszer vége lesz a dolognak...de akkor is, számomra ez megfoghatatlan volt.

A hangulat, a történetvezetés jó. Sőt, jobb is annál. Bár néhol úgyéreztem, csak húzza az időt, pedig én már tudni szerettem volna mi történik. De ez elenyésző volt. A szereplők jól felépítettek, néha hibáznak, még ha segíteni akarnak is, elbuknak, segítenek egymásnak. Senki sem csak jó, vagy rossz, mert mindenkinek van az életében olyan, amit szégyell, és olyan, amire büszke lehet.

Ha horrorra vágysz, és borzongani akarsz, akkro hajrá, ez a könyv megadja neked a lehetőséget rá. Ha a sok vért és erőszakot nem birod, akkor viszont nem ajánlom. Igazán részletesek a leírások...

Oldalak száma: 1536
Kiadó: Európa Könyvkiadó

2 megjegyzés:

  1. Ez komoly? Tényleg ilyen hosszú? :o

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Igen :D. Két kötetre van szét szedve, de összességében ilyen hosszú XD.

      Törlés