2017. április 25., kedd

Pesti nő

Izsó Zita- Bach Máté: Pesti nő

5/5

"A ​pesti nők hétköznapiak, híresek vagy éppen különlegesek. Történetük megejtő, szórakoztató vagy elgondolkodtató. Fahidi Éva holokauszttúlélőként a kilencvenes éveiben kezdett el táncolni, Hosszú Mari 1956 hőse volt, Zárzug Zita egy kerékpáron végigkerekezte a Földet, Kozák Danuta gondolatban minden vízbe beleképzelte már magát egy szál kajakkal. Mert ki gondolná, hogy egy nő feladja az irodai állását, csak hogy takaríthasson? Vajon számítunk arra, hogy egy női sofőr mellé ülünk be a taxiba? Találkoztunk olyan színészből lett biztosítási ügynökkel, akinek bármikor elmondhatjuk személyes panaszainkat? Vagy olyan kocsmárossal, akinél az asztalon táncolhatnak a lányok? Esetleg láttunk már olyan szempilla-stylistot, aki a férjén kísérletezik, vagy olyan cukrászt, aki bármit megformál?
Izsó Zita és Bach Máté interjúkötetében megelevenedik a pesti nő. A hétköznapi hősök mellett többek között Törőcsik Mari, Péterfy Bori, Kiss Tibor Noé vall arról, hogy milyen ma itt Pesten egy igazi pesti nő bőrében élni."


  Azt hiszem itt az ideje annak, hogy abbahagyjam az előre vélemény alkotást egy-egy könyvről. Eddig azok tetszettek a legjobban, amiktől tartottam, vagy éppen úgy gondoltam, hogy nem feltétlen az én ízlésemnek való.
Kicsit így voltam ezzel a kötettel is. De a végére abszolút pozitívan csalódtam. 27 nő enged bepillantani az életébe. Megismerhetjük a múltjukat, a jelenüket, azt, ahogyan éreznek és gondolkodnak a világról.

  Nem is tudom, mit írjak hirtelen erről a könyvről. Talán azt, hogy lehetett volna hosszabb, mert én még eltudtam volna olvasni. Vagy azt, mennyire jó pillanatban találtak ezek a hölgyek rám, mert igazán szükségem volt/van arra, hogy lássam, érdemes küzdeni, vagy ha másként nem megy, akkor váltani. Mert minden helyzetből tanulunk valamit, jobbak leszünk tőle.
Mindannyian tanítottak nekem valamit, pedig egyiküket sem ismerem személyesen. De csodálom a kitartásukat, azt csinálják, amit szeretnek, és lehetett bármilyen nehéz is az életük, képesek voltak abból is jót kihozni.


Forrás

  Természetesen nagyon különbözőek, vannak köztük jól ismert nevek, és ismeretlenek is. Akár te is részese lehetnél ennek a kötetnek. Ez is lehet az oka annak, hogy annyira tetszett, valós személyek, de közben valahogy sokkal elérhetőbbek, mert akár mindennap is találkozhatunk velük, csak eddig nem figyeltünk fel rájuk.
Különbözőségüknek köszönhetően a stílusuk és életük is más, de engem ez egy cseppet sem zavart, természetes, hogy nem vagyunk egyformák. S bár volt olyan, aki kevésbé került közel hozzám, így is érdeklődve olvastam a vele készített interjút. Azt hiszem olvasás közben mindenki megfogja találni azt a történetet, ami a legközelebb áll hozzá, akinek a tulajdonosát szívesen megismerné élőben is. Én legalábbis így jártam, nem is egy esetben.

  A szerzőpárosnak sem lehetett azért egyszerű dolga, ennyi történetet egy fonálra felfűzni, és mindezt úgy megoldani, hogy az olvasó úgy érezze, szinte ott van, miközben a beszélgetés zajlik. Nagyon közvetlen hangulatot sikerült megütniük, ami megkönnyíti az olvasást.

  Kinek ajánlanám ezt a könyvet? Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy mindenkinek. Egy-egy interjú nem túl hosszú, és apránként is lehet haladni vele. Mindezek mellett sokaknak adhat egy lökést, vagy csak egy esélyt arra, hogy bepillantást nyerjen egy női életbe. Nőknek, lányoknak, férfiaknak. Hogy lássuk, mennyire különlegesek vagyunk mindannyian. 

A könyvért köszönet illeti az Athenaeum Kiadót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése