2018. május 31., csütörtök

Tudatos jelenlét

Anna Black: Tudatos jelenlét - Mindfulness a mindennapokban

3/5

"Életünk ​nagy részében olyanok vagyunk, mint a repülőgép, amit robotpilóta irányít. Valódi jelenlét nélkül átsiklunk a pillanaton, mert gondolatban a múlton vagy a jövőn rágódunk.
Aki hagyja, hogy figyelme elkalandozzon attól, ami éppen megtörténik vele, az lemarad saját életének tekintélyes részéről. Elszalaszt sok apró, értékes pillanatot, legyen az egy szép épület látványa munkába menet, egy szerető gonddal elkészített étel íze vagy a felismerés, hogy szeretteinknek szükségük van ránk. Aki „tudatosság nélkül” él, és nem ismeri saját hibáit és belső erejét, az elmulasztja személyiségfejlődésének lehetőségeit.

A mindfulness meditációs gyakorlatok segítségével képesek leszünk teljes valónkkal, tudatosan jelen lenni a pillanatban. Megtanulunk figyelmet szentelni a minket érő élményeknek, amelyek lehetnek kellemesek, mint az éjszakai égbolt látványa, de akár frusztrálóak is, mint egy heves vita a szeretett személlyel. Tudatosítjuk előítéleteinket a belénk rögzült gondolkodás- és viselkedésmódokat, és igyekszünk csak a számunkra hasznosakat megtartani. Észrevesszük testünk jelzéseit, és így csökkenteni tudjuk a stressz káros hatásait, valamint a betegségek kialakulásának esélyét."


  Nem vesztem ám el, csak lefoglalt a stressz és a munka. De közben azért néha sikerült ám lecsippenteni egy kis szabadidőt, és olvasni. Például ezt a könyvet.
Tapasztalatból tudom magamról, hogy nagyon rá tudok görcsölni mindenre, és hogy egyszerre ezerfelé jár az agyam. Nagyon nehezen kapcsolok ki, és ennél is ritkább, hogy egy adott pillanatot teljesen átéljem, mert valahol mindig máshol járok kicsit. (Így lesz izgalmas majd vezetni tanulni...). Szóval mikor barátnőmnél megláttam ezt a könyvet, rögvest úgy éreztem, bele kell olvasnom.
  Le kell szögeznem, hogy nem vagyok ellene az ötletnek magának. Hogy tudatosabban, és odafigyelve éljek meg dolgokat, mert tök boldog lennék, ha ezt megtudnám tenni. Ha belegondolok, hogy mennyi-mennyi pillanat rohan el úgy az életünkben, amit természetesnek veszünk, nem is figyelünk igazán rá, közben meg tök értékes...nos, azt hiszem igazán elszomorító eredményt kapnék.

De hogy én nem ettől a kötettől fogok megváltozni, az körülbelül a második fejezet után világos lett számomra. Azért még végig olvastam, mert kíváncsi voltam rá, és mert jó ötletek vannak benne, amiket megpróbálhatnák átültetni a saját személyiségemnek megfelelő gyakorlatba...ha nem lennék ilyen lusta.

  A legtöbb gyakorlat azonban idegen volt a számomra, és hiába írta, hogy ezt akár vásárlás közben is ellehet végezni, engem ki tud zökkenteni a sok ember :D, szóval ott egészen biztosan nem tudnék ilyeneket csinálni. Este meg ugyebár kinek van erre ideje, ha örül, hogy él?

  Nem azt mondom, hogy nem lehet használni ezt a könyvet, de nekem nem hozta sem közelebb ezt a a technikát, sem az egész mögötti ideológiát. Úgyhogy hiába gondolom azt, hogy akár hasznomra is lehetne, azt hiszem máshol, másnál kell keresnem a megoldást, hogy ráérezzek erre.Kiadó: Partvonal
Oldalak száma: 144

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése