2019. január 1., kedd

Cukorvilág

Csillag Lea: Cukorvilág - Szerelem és anyagiasság régen és ma

4/5

"Kik voltak a kurtizánok, az ágyasok és a szeretők? Vajon a történelem tényleg ismétli önmagát, és mindig volt olyan szexuális vagy szerelmi kapcsolat, ahol a pénz meghatározó szerepet játszott? Vagy nem is mindig a pénz? Esetleg érdekek, vagy csupán az a tény, hogy a későbbiekben megfelelő helyre pozicionálhassuk magunkat?
Csillag Lea Cukorvilág című könyve elkalauzol bennünket a török háremekbe, XIV. Lajos idejébe, bemutatja, ki volt a legutolsó magyar kurtizán. A regény történelmi áttekintésen túl bevezet bennünket az igazi sugar kapcsolatok rejtelmeibe. De valójában kit nevezünk sugar daddynek és sugar babynek? Milyen egy valódi sugar kapcsolat? Prostitúció? Valódi szerelem egzisztenciáért cserébe? Fiatalok kihasználása, vagy csupán egy szerződés, ami egy gazdag támogató és egy karrierje elején álló fiatal között jöhet létre? A szerző izgalmas történeteken keresztül mutatja be a sokak által botrányosnak vélt sugar világot."


Az év első értékelése :D, igaz az olvasmány még 2018-as (de majd csak utolérem magam).
Hogy őszinte legyek, egy véletlennek köszönhetően támadt fel az érdeklődésem a téma iránt, és csaptam le utána a könyvre is. Nem tudom ki hogy van vele, de az én életemet az év végéig teljes mértékben elkerülte a puncs oldal létezésének ténye. Miután felhívták a figyelmemet rá, (én meg semmit nem tudtam róla) utána néztem. Aztán pedig még sokáig foglalkoztatott a téma. Személy szerint engem nem zavar a gondolata annak, hogy két felnőtt által meghozott (és nem erőszak hatására történik a dolog!) döntés eredményeképpen a kapcsolat konkrét keretek között haladjon. Még az sem zavar, hogy ebben nyilván az anyagi rész domináns hangsúlyt kap (amúgy sok esetben más megszokott kapcsolatban is), ellenszolgáltatásért cserébe. Ha nekik ez jó, beválik, és mind a két fél elégedett vele, hajrá.

Persze ezen véleményemet nem mindenki osztja, amivel nincsen baj nem vagyunk egyformák. Mondjuk azt már nehezményezem, ha valaki mindenáron az igazát akarja az én torkomon lenyomni. Mindazonáltal mivel abban igaza volt az illetőnek, hogy én sem ismerem jobban ezt a világot, úgy gondoltam ideje jobban beleásni magamat. És ekkor jött ez a könyv.

Nekem bejött, hogy nem csak a jelen világunkat mutatja be, hanem szépen a múltból építkezik fel. Bejárjuk a különböző korszakokat, megismerjük akkor hogyan és miként is zajlottak ezek a szokatlan viszonyok. És közben egy-egy történetet is megismerünk, amiknek a főszereplői köztünk élnek, olyan problémákkal néznek szembe, mint mi mindannyian.
Mint azt fentebb említettem, engem maga a gondolata egy sugar kapcsolatnak nem tölt el rossz érzéssel. Azt gondolom, hogy mind a két félnek meg van rá az oka, amiért ezt választják. És ha tényleg odafigyelnek egymásra, és mindenki megkapja azt amit szeretne, anélkül hogy ezzel másnak fájdalmat okozna, akkor nekünk sem kellene szót emelni ellene. Nem azt mondom, hogy akkor most csapot-papot hagyva elrohanok keresni magamnak egy gazdag sugar daddy-t, mert én ismerem magam annyira, hogy tudjam, nem felelnék meg a kötetlen kapcsolatra. De van akinek ez az, ami boldogságot jelent, vagy épp az adott életszakaszában úgy érzi erre van szüksége. Mindenki a boldogságot keresi, így vagy úgy. És nincs rá kizárólagos recept, ez a könyvet olvasva is kiderül :D.

Roppant érdekes volt számomra azt is nyomon követni a könyv segítségével, hogyan is alakult ki a jelenleg ismert formája ennek a kapcsolattípusnak, és milyen szakszavai vannak. :D Mindig tanul valami újat az ember, ugyebár.
Az is jó volt, legalábbis nekem gördülékenyebbé tette az olvasást, hogy nem éreztem a nyomást, hogy helytelenítsem vagy éppen egyetértsek az olvasottakkal. Az írónő elém tárta az általa ismert adatokat, történeteket, és hagyta, hogy én magam eldöntsem, mit is gondolok róla. Szerintem ez iszonyú nehéz lehet egy ilyen téma esetén. Hiszen nagyon hamar letesszük a voksot az egyik, vagy másik oldal mellett, és ezt félre kell tenni az írás közben. Én azt éreztem, nem téríteni akar (egyik oldalnak sem), hanem megismertetni. Mindig félelmetes az, amit nem ismerünk. Lehet, hogy akkor sem fog tetszeni amit látunk, ha már jobban ismerjük a mögötte rejlő dolgokat, de talán jobban elfogadjuk. Már az is valami.

Ebben a rohanó világban nem egyszerű (bár a könyvet olvasva kitűnik, hogy régen sem volt az) megtalálni a párunkat és a boldogságunkat. Legyen szó nőről, vagy férfiról, csalódások érik, lassan megtanulja mi is az, amit adni tud és mi az, amit kapni szeretne. Nem fogjuk az egy igaz utat megtalálni, mert mindenki számára az mást  jelent. Azért remélem, hogy előbb vagy utóbb mindenki megtalálja azt, akivel boldog lehet, úgy, ahogy csak ők tudnak.

A könyvért köszönet illeti az Athenaeum kiadót!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése