2011. június 27., hétfő

Sötét felhők gyülekeznek

Raana Raas: Csodaidők - Kiszakadtak
5/5
Végre vége a vizsgaidőszaknak, és van időm olvasni. Így aztán elő is vettem a sorozat második kötetét, és kíváncsian vártam, hogy alakul a sorsuk a már megismert és megkedvelt szereplőknek.
A történet jó pár évvel később játszódik, mint ahogy az első kötetet befejeztük. Judy már nem gyermek, hanem fiatal nő, akit mint első szülötett, már férjhez kellene adni. Ebbe ő maga is belenyugodott, apjára bízva a döntést.
Giin, aki főleg a céget igazgatja, nem akarja elsietni a dolgot, azt szeretné, ha lánya boldog lenne, és szeretné a férjét.
Yaan (Paul) elvégezte a katonai iskolát, méghozzá elég magas fokozattal, ám egy "hiba" miatt egy isten háta mögötti bolygóra küldik, hogy ott kezdjen építkezéseket, felújításokat, illetve irányítsa az embereket.

Mindezek mellett a politika, az ármánykodás és összeesküvés mindenki életét megnehezíti. És a kezdetben majdhogynem lényegtelen szálak olyan megvilágításba terelik a történteket, hogy néha bizony csak pislogtam. A háború ebben a kötetben már ténylegesen elkezdődik, és mint minden harcban, bizony itt is meg lesznek az áldozatok, akik sokszor csak annyit vétettek, hogy rosszkor voltak rossz helyen, vagy épp "másnak" születtek. A deportálások, a megtorlások és jogok meg nyírbálása bizony nem ismeretlen lépések, bár én ezeket leginkább történelem könyvekből, naplókból, regényekből ismerem. Mégis borzongva olvastam ezeket a sorokat, és szinte a szemem előtt láttam a táborokat, a nyomorgó embereket, és a kilátástalan helyzetet, melyet így vagy úgy, de megfognak törni. Nem is lepődtem meg a későbbi sorokon.
A családdal történteket hol mosolyogva, hol együtt érezve, a végén pedig aggódva olvastam. A bizonytalanság érzése mely átszőtte ezt a regényt engem is megérintett, szorongva tettem le a könyvet addig, amíg elintéztem néhány dolgot, és félve vettem fel, hogy folytassam. Nagyon remélem, hogy a kilátástalanság, és a sötét ég mely a végére előtérbe került a végén megoldódik. A veszteségek felett nem lehet egyszerűen átlépni, de azért egy halvány reménysugár felvillan, hogy lesz még jobb is a helyzet. Úgyhogy reménykedve veszem a kezembe majd a harmadik kötettett, és a történet fonalát, hogy egy új és jelenleg véres világba kalauzoljon el...

Kiadó: Animus
Oldalak száma: 416

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése