2011. december 8., csütörtök

Az áruló keresése

John le Carré: Suszter, szabó, baka, kém
4/5

A könyvre a cím miatt figyeltem fel először. Kicsit utána nézve kiderült, hogy egyszer Árulás címmel már olvasható volt, ám most filmvászonra kerül, ezért a könyvet újra kiadták, a filmmel megegyező címmel.

A történet egy fiú iskolában kezdődik, ahol is egy új "ideiglenes" tanár érkezik. Érkezését nem látja senki más, csak egy kisfiú, aki nem találja a helyét, és idejének nagy részét a pontos, részletes megfigyelések teszik ki. John Prideaux nem az a megszokott tanár, és ez nem csak a gyerekeknek, hanem a tanároknak és az igazgatónak is feltűnik. És ekkor derül ki, hogy bizony a múltja sem teljesen ismert...
A következő pillanatban már másutt vagyunk és George Smiley-t követhetjük nyomon, aki egy cseppet sem kellemes vacsora után esőben igyekszik haza. Ám a hazaérkezés sem hozza meg a nyugalmat számára, ugyanis egy régi ismerős vár rá...
És innentől kezdődik a történet valójában. Ekkor tudjuk meg azt, hogy szereplőink valamikor a Körönd nevezetű részlegben dolgoztak, Anglia egyik legjobb kémei, ám egy felettébb kényes ügy miatt bizony jó párjukat szélnek eresztették. De új hírek futnak be, és ezek alapján felmerül a gyanú, áruló van a társaságon belül, aki az orosz Karlának ad át információkat. A kérdés már csak az, kiben lehet megbízni, és kiben nem?

A történet annak ellenére megfogott, hogy nem az én világom a kémkedés, így az ilyen témájú könyvek se. Természetesen meg kellett dolgoznia a figyelmemért, de sikerült neki. Azt mindenek előtt le kell szögeznem, nem egy gyors lefolyású cselekményt kell várni. Itt meg van mindennek a maga ideje, és sokszor csak később jövünk rá, mi értelme volt a néhány oldallal korábban történteknek. Talán ez felelős a hangulatért is, azért a torokban lassan felfelé kúszó szorongásért, ami beszivárog az álmaidba is, és esténként arra késztet minden mögötted kopogó lépést feszült figyelemmel kövess. És persze az egyre növekvő várakozás, ahogy próbálsz rájönni arra, ki és miért lett áruló.Külön pontot érdemel az író, mert tényleg csak akkor derült ki számomra, ki a hunyó, amikor ő tervezte és nem előbb.
Ami viszont zavart, és levontam érte egy csillagot, az az idők közötti váltás. Az ötlet jó, hogy a múlt apró darabjaiból rakják össze a jelent egy egésszé, de sokszor nem lehetett követni, hogy akkor most melyik időben is tartózkodunk éppen.
Ezt leszámítva egy roppant érdekes, a kémek világát részletesen és hihetően leíró könyvet kapunk. Nem csak egy hangzatos cím az, hogy kém, hanem meglátjuk mögötte az embert is.

A könyvet köszönöm az Agave kiadónak.

Kiadó: Agave
Oldalak száma: 316

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése