2012. március 10., szombat

Ray Bradbury: Marsbéli krónikák

5/5

1950-ben jelent meg először eme kötet, melyet most az Agave kiadónak köszönhetően ismét megvásárolhat és olvashat a magyar közönség.

Nem sok sci-fi irodalmat olvasok, és az írótól ezelőtt semmit sem olvastam, így nagyon kíváncsi voltam rá.
A történet szerint a háború szele elől az emberek egy része menekülne, és célpontjuk nem más, mint a Mars. Ám a mars-lakók bizony nem feltétlenül értékelik, vagy épp el sem hiszik érkezésüket. De az ember nem olyan, hogy feladja, ha valamit a konok fejébe vesz, és végül megkezdi a bolygó elfoglalását.
Hogy ezt ki hogy éli meg, és milyen nehézségekkel kell megkűzdenie az első telepeseknek, illetve mi történik az őslakosokkal?
Akiket ezen kérdések foglalkoztatnak, minél hamarabb ragadjanak a kezükbe egy könyvet. Nem fognak csalódni.

Ha röviden kellene véleményeznem, annyit írnék:Jó. Bővebben: Nagyon Jó! Hogy miért?
A történetek olyanok, mint a gyöngyszemek, melyek egy damilra vannak felfűzve. Külön-külön is érdekesek, és egy-egy hangulatot ragadnak meg, egy gondolatot ültetnek el bennünk. Ám együtt...együtt egy kerek, egészet kapunk.
Merengős, néhol szomorkás, máskor kicsit cinikus a hangulata a könyvnek, és ez megfogott. Akárcsak az, hogy bizony ennyi év elteltével is olyan alapigazságok vannak benne, melyeket nem lehet letagadni, és nem kell rá feltétlenül büszkének lenni. Minden egyes kis történet után megálltam, elgondolkodtam. Forgattam magamban az olvasottakat, a gondolatokat. És még fogom is, azt hiszem.

Habár a tudományos részek már nem lesznek teljesen helytállóak, cseppet sem zavaróak, mert egyrészt olyan hihetően vannak ábrázolva, hogy látjuk magunk előtt és valljuk be, a fantáziát mikor érdekelte, hogy a valósárban mi hogy van? Másrészt a legtöbb rész nem erre van kihegyezve, így nem is túl szembetűnőek.
A könyv olvastatja magát, gyorsan lehet haladni vele, mégis komoly élményt kapunk.

Ajánlani? Azt hiszem mindenkinek. A sci-fi rajongóknak, vagy ezzel a műfajjal épp csak ismerkedőknek, vagy egyszerűen csak kikapcsolódni vágyóknak.

A könyvért köszönet illeti az Agave kiadót.

Kiadó: Agave
Oldalak száma: 205

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése