2013. november 25., hétfő

Anne Shirley sorozat

Szerintem sokaknak lehet ismerős az Anne Shirley név. Vagy mert volt szerencséjük olvasni a sorozatot, vagy mert az abból készült filmeket látták. Én eddig mindkét változatot elkerültem, s csak az utóbbi pár héten mélyedtem bele Avonlea világába. Korábban már feltettem az első kötetről az értékelésemet, most egyszerre hozom a második és harmadik kötetet, mivel mindkettőre 5-5 pontot kapott. Tényleg falni lehet őket :).

"Anne Shirley, ez a vörös hajú, örökké csacsogó és álmodozásra hajlamos kislány, akinek gyermekkoráról az Anne otthonra talál című kötet számolt be, immár 16 éves ifjú hölgy. Kijárta a főiskolát, és visszatért Avonlea-be. De a visszatérés egyben új kezdet is, Anne kilép az élet iskolájába, hiszen dolgozni kezd: tanítónőként helyezkedik el abban az iskolában, ahol valaha maga is tanult. Ahogy már megszokhattuk, az élet továbbra is folyton pezseg körülötte: meglágyítja az új szomszéd, a mogorva agglegény hírében álló Mr. Harrison szívét, Levendula kisasszony személyében pedig igazi „rokon lélekre” talál. Hősünk azonban nem volna méltó az Anne Shirley névre, ha nem kerülne időről időre kisebb-nagyobb kalamajkába… A világszerte rendkívül népszerű írónő történetéből készült filmsorozat olyan sikeres, hogy a tévécsatornák újra és újra a műsorukra tűzik. Az olvasók pedig újra és újra a kezükbe veszik a magával ragadó sorozat köteteit."

A második kötet onnan folytatódik, ahol az első befejeződött. Anne elkezdi a gyerekek tanítását, miközben még ő maga is sok mindent megtapasztal. S habár nem egyszer sikerül magát kisebb-nagyobb kalamajkákba kevernie, mégis egy alapvetően boldog, elégedett életet követhetünk végig. A már ismert szereplők mellett újabbak is színre lépnek, az én kedvenc alakom Levendula kisasszony volt. :)
Kapunk mindent, ami kedves és bájos, de nem kell félni, pont a megfelelő mennyiségben. Így csömörtől nem kell tartanunk.
Továbbra is fent tartom a véleményemet, miszerint az írónő hihetetlenül szemet gyönyörködtető ábrázolásmóddal él, legye szó táj, vagy épp másik ember leírásáról, egy helyzet felettébb élethű ecseteléséről. Aki a szóvirágokhoz nincs hozzá szokva, egy kicsit idegesítőnek érezheti, de pont ez illik ehhez a történethez, és legfőképp a mi írói hajlamokkal megáldott főhősnőnkhöz.
De még mindig keveset kapunk Gilbert-ből...ez kicsit elszomorít, annyira kíváncsi lennék az ő gondolataira, viselkedésére...de csak megemlítve van néha-néha.

"Az Anne válaszúton a népszerű Anne-sorozat legújabb, sorrendben harmadik kötete az Edward-szigeti falucskába, Avonlea-be egykor árvaként érkező, különleges érzékenyésgű és különlegesen fejlett beszédkészségű kislányból időközben ifjú hölggyé változott Anne sorsát követi tovább, immár egyetemi évei során. Hallatalnul érdekes a századforduló Kanadájának egyetemi világa is, főleg, hogy akkoriban kezdett elterjedni a női hallgatók képzése. A regény azonban a diákélet színes, eseménydús leírása mellett Anne érzelmi életének bonyodalmait tárja föl. A vörös hajú, kivételesen formás orrú kamasz lány ugyancsak csinos hajadon lett. Az egyetemen nemcsak arra készül fel, milyen munkát fog végezni a későbbiekben, hanem egész életére kiható elhatározások előtt áll. Hogyan alakul Anne kapcsolata a hűséges gyerekkori baráttal, a szerelmesen és kitartóan várakozó Gilbert Blythe-tal? Vagy feledve őt, az egyetemista lányok bálványához, a dúsgazdag, ám üresfejű fiatalemberhez megy férjhez? Anne válaszúton áll: a felnőttlét első komoly döntéseit kell meghoznia. Az egyetemista Anne természetesen megőrzi jellemének tisztaságát, derűjét, és természetesen ezúttal is sorozatosan bonyodalmakat kever merő jó szándékból, segíteni akarásból. És valóban: a szándék minden átmeneti nehézség ellenére valósággá válik, ha olyan lány veszi kezébe az ügyeket, mint Anne Shirley.
Lucy Maud Montgomery (1874-1942) kanadai írónő regénysorozata igazi, tartós világsiker. A sorozat első darabjából, melyet kiadónk Anne otthonra talál címmel jelentetett meg, az amerikai Disney-csatorna tévésorozatot készített, melyet a Magyar Televízió is bemutatott. A sorozat második kötete Anne az élet iskolájában címmel kapható. Az Anne-regények alapján készült az a többrészes tévésorozat, amelyet Váratlan utazás címmel sugárzott a televízió."


Mint jelenlegi egyetemista, természetesen ez a rész nagyon érdekelt, tudni szerettem volna, hogyan élik meg az egyetemi létet a már megismert szereplők. Na meg azt a rengeteg változást, ami bekövetkezik az életükben, mindegy, hogy az otthon maradt világot érinti, vagy az újat, melybe belecsöppentek.
És persze hálát adtam az égnek, hogy nekem nem ennyi idősen kell férjhez mennem.
A történet maga még mindig nagyon szeretnivaló, ezt az ember akkor veszi elő, ha menekülni akar egy nyugodt, békés világba. Nem zavart az sem különösképpen, hogy a csavarok sokszor kiszámíthatóak, lássuk be, talán mi magunk lennénk a legjobban felháborodva, ha nem ezen az úton haladnának, mit amit mi elképzeltünk.
Itt jelenik meg igazán az, hogy egy idő után kénytelenek vagyunk kilépni a gyermekkorból, és sokkal komolyabb dolgok felé fordulunk. Család, gyerekek, vagy egy közeli ismerős elvesztése...
Persze itt sem maradhatnak el a kalandok, s új szereplők is igyekeznek megnyerni a tetszésünket.

Tényleg csak ajánlani tudom olvasásra. Csak arra kell figyelni, hogy nem bírunk betelni vele, és a következő és következő részt akarjuk olvasni.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése