2014. január 23., csütörtök

Árnyból az angyal

Andrew Lucas Mcilroy: Árnyból az angyal

4/5

"„Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben…”
Amikor az első és egyetlen keresztes háború elsöprő győzelmet aratott, a világra homály borult. Azóta az Örökkévaló egyháza vasmarokkal szorítja híveit, a 19. század végén az emberek még mindig inkvizíciótól, boszorkányoktól és démonoktól rettegnek.

Cailie Jacobs különleges fiú: az éjszaka teremtményei a védelmére kelnek, a farkasok szelíd kutyaként viselkednek a közelében. Híre azonban eljut az inkvizícióhoz: családját megölik, és ő maga is kínhalált halna, ha életét nem mentené meg egy furcsa társaság.
Brod Walters és ifjú társai kisstílű szélhámosok, eszük ágában sincs ujjat húzni az egyházzal. Ám ahogy keresztezi útjukat ez a különös fiú, addigi kényelmes életük fenekestül felfordul. Csatlakozik hozzájuk Dorien, az elf ifjú, és Eline, egy felfegyverzett asszony, aki a legrettenetesebb bűnt követte el az Örökkévaló egyháza ellen: megtanult varázsolni.
Hogy Cailie-t megóvják, fel kell fedniük az évszázadok óta a homályban rejtőző igazságot. De kicsoda ez a fiú valójában? Vajon a fény, vagy a sötétség uralja-e sorsát? Miért védelmezik egy elfeledett istennő, Balora szent állatai, a farkasok? Ki az a titokzatos angyal, aki mind gyakrabban bukkan fel álmaikban? Mi köze mindennek a Vatikánhoz és a közelgő pápaválasztáshoz?
A vándorokat egy varázslatos ereklye szólítja a messzeségből, és a jövendölés, hogy Balora prófétája újból a földet járja majd, aki reményt hoz a halandóknak. Reményt egy szabadabb világra, ahol az Elfeledettek újból visszatérhetnek.
Lásd meg a jelet, mert hamarosan eljön az idő.

Lásd meg a gonoszt a fényben, és a jót a sötétségben..."

  Szóval, ahogy a fülszövegből is látszik, egy alternatív 19. századi világba csöppenünk. Ami nagyon hasonlít az általunk ismertre, és mégis oly sok mindenben különbözik. Itt az inkvizíciónak bizony van dolga rendesen, mert világot boszorkányok, mágusok, elfek, vámpírok és vérfarkasok is járják. Már pedig ezt ugye nem tűrhetik, így hát tűzzel-vassal, és nos, időnként démonok segítségével irtják őket.
Egy ilyen világban - ahol a nők és gyerekek egy szinten vannak kezelve az állatokkal néha, ahol az embert a saját szomszédjai is feljelentik varázslat használatért - veszi kezdetét egy kis csapat harca.
  Cailie-t ismerjük meg legelőször, egy kisebb faluban él családjával, és időnként elég szokatlan dolgok történnek meg vele. Ez lesz tulajdonképpen a veszte, hiszen az emberek igen görbe szemmel néznek arra, aki vélhetőleg vérfarkasokkal barátkozik. Az inkvizíció persze más okból is felfigyelt a gyermekre, és elindul érte a hajsza. Ekkor kerül a képbe Brod, Jew és Quentin, akikhez még korábban csatlakozik Dorien és Eline. Brod nem tudja végig nézni azt, ahogy kisfiút kínozzák, ám közbelépése nem marad megtorlatlanul, így menekülni kényszerülnek. És innentől kezdve minden lépésüket láthatatlan szempárok tüzében teszik.

Egy jól felépített világba léphetünk be, ami jól ötvözi a valós történelmet (főként az árnyoldalas részeit) és a fantasy-t. Azaz cseppet sem zökkentett ki a történet kerékvágásából az, ha megjelent egy vérfarkas, vagy épp a harcban a mágia is szerepet kapott. Inkább még színesebb lett tőle a kép. Kidolgozott a hitvilág is, legalábbis amibe mi itt bepillantunk. Tetszettek azok a részek, ahol többet tudtam meg az Elfeledettekről, és az angyalaikról, illetve a sötét múltról. A fejezetek elején lévő rövidebb "idézetek" is jók voltak, még akkor is, ha némelyik után elég gyilkos hangulatba kerültem. És nekem még a szereplők is szimpatikusak voltak, már akinek annak kellett lenni. Aki meg nem, az amúgyis az ellenfél oldalán áll, így nyugodt szívvel szurkoltam azért, hogy utolérje a végzete :D.
Amiért csak négy csillag, azaz hogy az elején mégis nehezen fogott meg. Nem mintha nem történtek volna addig is változások a cselekményben, ó dehogynem. De mégis, amolyan kívülállóként figyeltem a hőseinket. Aztán szerencsére volt egy pont, amikor már a kis csapat teljes létszámban összeállt, és kezdett összecsiszolódni (már magának ennek a folyamatnak a megfigyelése is érdekes volt, főként a két ifjonc miatt :D), és valahogy én is közéjük csöppentem. Innentől kezdve pedig nem volt megállás.
A történet olyan húrokat pendítet meg bennem, amiket még történelem órán is érdekesnek találtam, vagy éppen felháborodtam rajta, de mindenféleképpen érzelmeket váltott ki. Például a nők és a gyermekek helyzete. A boszorkányüldözések, a máglyán való megégetés, a szent harcok...ezek mind-mind olyan dolgok, amiket nem tudok elfogadni. Mert a legtöbb esetben csak annyi volt a gond, hogy mások voltak a szenvedő felek. Mást imádtak, vagy tudásuk eltért a megszokottól. Mindenesetre ebből a szempontból tetszett Brod alakja, aki meglepően felvilágosult gondolkodást mutat. És persze megingathatatlan nyugalma is szimpatikus volt.
Ha jobban belegondolok, egyik szereplőnknek sem jutott felhőtlen gyerekkor, bár jobban csak Cailie és Eline múltját ismerjük meg, meg kicsit Dorien-ét is. Remélem, ha lesz folytatás, a többiekét is megtudjuk pontosabban.
Jew és Quentin marakodása nem egyszer megmosolyogtatott, de nem tudom hosszú távon hogy tudnám őket útitársként elviselni. Dorien pedig a maga kettősségével érdekes színfolt volt. Bár a végén kezdtem aggódni, hogy elveszítjük, de hála istennek nem így történt :D.

Mindenesetre érdekes a gondolat, ami a regény fő szála, és kíváncsi vagyok, képesek lesznek-e változtatni a világon a hőseink. Én nekik drukkolok.
Ha szereted a fantasy-t, nem zavar egy alternatív múlt, akkor ajánlani tudom :). A könyvért köszönet illeti a Könyvmolyképző kiadót.
És néhány kép róluk, ahogyan az író elképzelte őket:
Cailie Jacobs
Dorian, az elf:
Eline:
Quentin:
Jew:



2 megjegyzés:

  1. Kedves Hiranneth!

    Köszönöm szépen, hogy elolvastad a regényemet és írtál róla egy klassz bejegyzést, nagyon örültem neki! :D
    Szeretném megkérdezni, hogy a linket kitehetem-e a honlapomra, facebookra, és még pár helyre.

    Üdv:

    Lucas

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Lucas,
      Persze, kiteheted a linket nyugodtan, bárhova :). Örülök, hogy tetszett az értékelésem. A könyvedet pedig tényleg élvezet volt olvasni :).

      Hiranneth.

      Törlés