2015. június 4., csütörtök

Szex a psziché labirintusában

Hevesi Krisztina: Szex a psziché labirintusában

4/5

Nem éppen a szokványos olvasmányaim közé tartozik a téma. Pedig ha jobban belegondol az ember, ez éppen úgy az életünk szerves része, sőt, ha párkapcsolatban élünk, akkor igen fontos alkotóeleme. Mert mondhatunk bármit, és lehetünk bárkik, ez akkor is foglalkoztatni fog minket. Vagy azért, mert úgy érezzük, valami nem az igazi, vagy éppen ellenkezőleg.

Úgyhogy kíváncsian vettem ki a könyvtárból. Azon már meg sem lepődtem, hogy a könyvtáros nem reagálta le, hogy a sok ifjúsági könyv, szépirodalom, valamint mesekönyv mellett ezt is kiviszem. Azt hiszem sokat mesélhetnének, ki és mivel távozik egy-egy könyvtári túráról :D.

Ami kifejezetten tetszett, hogy teljesen érthető módon, olvasmányos stílusban, némi humorral fűszerezve íródott. Minden olyan fogalom, ami egy pszichológusnak triviális, az nekünk, hétköznapi halandóknak érthetően meg van fogalmazva. És nem úgy, hogy úgy érzem, lefitymálta az értelmi képességeimet.
Amúgy elég rövid könyvecske, és azért minden problémánkat nyilván nem fogjuk vele megoldani. De arra jó, hogy egyrészt elindítson minket a megfelelő úton. Hogy végig gondoljuk, mi az amit eddig jól csináltunk, mi az amit nem. Min kellene változtatni.
Jó pár példát is hoz, ami olyan szempontból jó, hogy az ember lánya nem fogja magát páriának érezni, ha esetleg magára ismer egy szituációban/problémában. Vagyis kapásból nem esik akkora pánikba, hogy te jó ég, valami baj van velem, amin egészen biztos, hogy nem lehet segíteni, és így kell leélnem a hátralévő életem.
De tetszett az is, ahogy igyekezett megmutatni, milyen nehézségekkel kell szembe nézni a nemeknek, egy-egy helyzetben. Mert igenis, vannak problémáik a férfiaknak, és a nőknek is. Néha ugyanaz, néha nagyon más. Amit másképp kellene kezelni, és lereagálni. (Az más kérdés, hogy ez nem mindig sikerül.)

A problémám viszont az, ami a legtöbb ilyen segítőszándékú könyv esetén is: Igaz, hogy elolvasom. És igen, egy rakat dolgot heves fejbólogatás közben jóvá is hagyok, miszerint ez lenne az egészséges, meg tényleg mennyi görcs van bennünk ha a szex kerül szóba stb. stb. Na de, amikor esetleg belekerülök egy ilyen helyzetbe, tuti nem fog eszembe jutni, mit is kellene tenni. Mert belülről ez nem fog olyan kristálytisztának tűnni, mint egy külső szemlélőnek. Szóval én úgy gondolom, hogy azáltal, hogy elolvastam, nem fogom az összes hibát elkerülni, mert olyan profin kiművelődtem. Esetleg ha mázlim van, akkor felrémlik belőle valami, és segít az adott helyzet megfelelő kezelésében. Ha nem...nos akkor maximum az ember lánya erőt vesz magán, és segítséget keres.

Ennek ellenére érdekes könyvnek tartottam, sok új szóval gazdagodtam (minden tekintetben :D). És ha csak a negyede megmaradna a tanácsoknak, tippeknek, akkor már boldog ember lennék.

Kiadó: Kulcslyuk
Oldalak száma: 400

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése