2017. július 4., kedd

Dorothynak meg kell halnia

Danielle Paige: Dorothynak meg kell halnia

4/5

"Én nem kértem ezt.
Nem akartam hős lenni.
De amikor az egész életedet – veled együtt – elsöpri egy tornádó, nincs más választásod, mint menni, amerre visz, nem igaz?
Persze hogy olvastam a könyveket. Láttam a filmeket. Ismerem a dalt a szivárványról és a boldogság kék kismadarairól. De azt sosem hittem volna, hogy Ózfölde ilyen. Az a hely, ahol a jó boszorkányban nem lehet megbízni, a gonosz boszorkányokról kiderülhet, hogy ők a jók és a szárnyas majmokat kivégezhetik lázadásért. A sárga téglás út még megvan – de már az sem a régi.
Mi történt itt? Dorothy történt.
Azt mondják, sikerült visszatérnie Ózföldére. Magához ragadta a hatalmat és a hatalom a fejébe szállt. És már senki nincs biztonságban.
Amy Gumm vagyok – egy másik lány Kansasből.
Beléptem a Gonoszok Forradalmi Rendjébe.
Kiképeztek a harcra. És küldetésem van: eltávolítani a Bádog Favágó szívét. Ellopni a Madárijesztő agyát. Elvenni az Oroszlán bátorságát.
Dorothynak pedig meg kell halnia."


  Be kell vallanom, hogy elsőre a cím fogott meg, és csak ezután néztem meg, miről is szól a történet. Hm, Ózfölde? Kicsit kifacsarva? Ide vele. Persze nem voltam benne biztos, milyen is lesz (ezért nem vettem meg egyszerre mind a három részét, hiába szemeztem velük...), de azért reménykedtem.

   És magam is meglepődtem, de jobban tetszett, mint vártam. Lényegesen jobban bejött, mint az eredeti :D. De lehet, hogy mostanában inkább az ilyen komolyabb történetekre vágyom, és nem a habos-babos dolgokra. Ki tudja?
Mindenesetre egy biztos, engem megvett annyira magának, hogy várjam a folytatást.

  Na, de lássuk, mit is kapunk?
Adott egy hétköznapi lány, aki akár a mi szomszédunk is lehetne, nem túl fényes családi háttérrel, és nem túl sok szerencsével van megáldva. Aztán egy nap egy tornádónak köszönhetően teljesen új világban találja magát. Akárcsak mi magunk, ő is ismeri a mesét Dorothy-ról és Toto-ról, meg a kedves kis kompánia többi tagjáról. Na de mi történik azután, hogy véget ér a mese? Vagy ha még nem ért véget, és olyan fordulatot vett, amire nem számítanánk?

  Érdekes az alapötlet, bár nem ismeretlen, hiszen a valós életben is sokszor tapasztaljuk, hogy bizony a hatalom képes megváltoztatni, nem egyszer kifordítani magából az embert (vagy éppen ember lányát). Kicsit furcsa volt megbarátkozni ezzel a világgal, ahol már nincs móka kacagás, helyette szigorú szabályok, halál büntetések, és bujkálás vagy éppen behódolás az, ami a mindennapi élet része.
Ki ne akarna ezen változtatni? Na ugye. A nagyobb probléma a hogyan. Nem feltétlen az lenne az első gondolatunk, hogy összefogunk a boszorkányokkal. (Bár lássuk be, egy ilyen ismeretségnek is meg lehet a maga előnye, amennyiben nem ellenünk irányulnak a praktikáik :D.)

  Ebben az első kötetben igazából lassan induló történetet kapunk, amely felvázolja az új világot (roppant bájos), a lehetőségeit Amy-nek (nincs túl sok), a kiképzését, és végül azt, ahogy megpróbálja teljesíteni a tervet.
Néha kissé begyorsulnak a dolgok, de azért még itt ne várjunk nagy eseményeket, inkább a vége felé, aztán meg jön a függővég (csak hogy érezzük, törődnek velünk :D).

  Amy-vel alapvetően hamar megbarátkoztam, viszont a többi szereplővel nem sikerült dűlőre jutnom. És itt nem a pszichopatákká vedlett társaságra gondolok, hanem például a mozgalom tagjaira. Valahogy hiányzott számomra belőlük valami. Aztán lehet csak az volt a baj, hogy nem egy huzamban tudtam végig olvasni, hanem részletekben.

 Összességében nekem tetszett, elég komor, szóval nem feltétlenül nyomnám mindenki kezébe, de aki bírja a gyomorforgatóbb részeket, és az ilyen kitekert történeteket, annak mindenféleképpen érdemes egy próbát tenni vele.

Kiadó: Gabo
Oldalak száma: 436

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése