2011. április 21., csütörtök

Naplók

Vámos Miklós: Apák könyve
5/5

Férfiak, fiatalok és öregek. Apák és fiaik, férjek és gyermekek. Család, haza, öröm, nevetés, bánat...
Rengeteg fogalom kapcsolódott bennem örökre ehhez a könyvhöz. 12 nemzedéket követünk végig, az író hihetetlenül érzékletesen bontja ki a történéseket, és világosítja meg a kérdéseinket. Ebben a történetben minden mindennel összefügg, a múlt a jelennel és a jövővel, apa a fiával. A legelső Csillagtól ered az ötlet, hogy egy naplót kezdjen vezetni, melyet első szülött fiának ad tovább. Ám nem csak ez a könyv öröklődik, hanem egy hihetetlen képesség is, mely hol segíti a családokat, hol pedig a vészbe küldi őket.
A könyv lapjain a magyar történelem bontakozik ki, egyetlen család történetébe csomagolva. És talán így jobban meg is fog minket, hiszen itt nem csak évszámok, és adatok, hanem fájdalom és öröm van hozzá csatolva, ekként hozzánk is közelebb hozva. Szerintem az időben való ugrálás sem zavaró, és jól lehet követni azt is, mikor ki az, aki épp ír a naplójába.
Magával ragadó történet, egyre több és több időt kívánunk vele tölteni, abba a világba repülni, ahol ezek az emberek élnek. Olyanok, mint mi, sebezhetőek, esendőek, talán pont ezért igen szerethetőek. Hibáik a mi hibáink is lehetnének, ahogy életük is. Mind emellé még az a légkör, mely szinte rögtön megragadja az olvasót...letehetetlenné teszi a művet. Gyermekként ülünk fölötte és olvassuk a mesét, mely rólunk is szól és mégsem. Talán pont ez benne a varázs.

Kiadó: Ab Ovo
Oldalak száma: 448

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése