2011. február 21., hétfő

Szeretni tudni kell

Torey Hayden: Egy gyerek
5/5
"Egy hatéves lány fához kötözte és felgyújtotta hároméves társát. A kisfiú válságos állapotban került kórházba. Van-e élet ezek után a kislány számára?
„Ez a könyv csak egyetlen gyermek története. Nem azért íródott, hogy sajnálatot ébresszen. Nem is azzal a szándékkal, hogy egy tanárt megdicsérjenek a munkájáért. Még kevésbé azért, hogy riogassa a békés és boldog tudatlanságban élőket. Nem Ez a könyv csupán válasz szeretne lenni arra a kérdésre, vajon frusztráló dolog-e mentálisan beteg gyerekekkel dolgozni. Egy dal szeretne lenni, amely az emberi lélek tiszteletére íródott, egy kislány tiszteletére, aki olyan, mint valamennyi gyermekem. Mint mi mindannyian. Valaki, aki élni akar.” (a Szerző)"
                               Ezt a leírást olvashatjuk a könyv hátulján. Torey megint egy hihetetlenül jó könyvet alkotott. Szeretem az elgondolkodtató könyveket, főleg ha emberi sorsokat mutatnak be. Nos, ezt kellően megkaptam ebben a történetben.
Sheila a 6 éves lány, akit csak ideiglenesen bíznak Toreyra, amíg nem ürül a számára hely a kórház falain belül, ahol így vagy úgy, de megpróbálják kezelni a viselkedését. Végig követjük kettejük hatalmi harcát, majd a lassan, de biztosan kialakuló bizalmat, szeretett. És persze megismerhetjük az osztály többi "problémás" tagját.
A könyvet olvasva hol sírni, hol nevetni akartam. És volt, ahol a néma borzalomtól csak dermedten ültem magamban. Annyira kevés kellene csak ahhoz, hogy az emberek ne kerüljenek ilyen helyzetbe...odafigyelés, szeretet. Miért olyan nehéz feltétlenül szeretni? És mi az, ami hajtja őket, ami elég erőt ad, hogy még tudjanak hinni, és bízni?
Mindenkinek ajánlom, akit kicsit is érdekel mondjuk a pszichológia, emberi lélek, az emberek története. Ismét csak annyit tudok mondani, hogy nem kell doktori ahhoz, hogy követni tudjuk a szöveget, teljesen világos és érthető a fogalmazás, a nyelvezet. Ha hagyjuk, magával ragad egy olyan világba, amitől valljuk be, néha mi is félünk, olyan emberek közé, akiket gyakran elkerülünk. Pedig ők is olyanok mint mi.

Kiadó: Gönczöl Kiadó
Oldalak száma: 294

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése