2011. augusztus 21., vasárnap

Életek

Colleen McCullough: Tövismadarak
5/5

A könyv egyetlen család életét meséli el. A Cleary család tagjai Frank, Jack, Hughie, Stuart, Maggie, Fiona és Padraic. A történet elején még Új-Zélandon élnek, szűkös körölmények között. Ám mindent megváltoztat egy levél, Padraic nővérétől, Ausztráliából. Melynek hatására a család felkerekedik, és átköltöznek egy számukra ismeretlen világba. És elkezdik új életüket, mely éppúgy bővelkedik örömben, mint rengeteg szenvedésben.

Nagyon  megfogott. Talán mert világ életemben szerettem volna, ha több testvérem van, és nem én lennék a legidősebb. És mert egy olyan világot mutatott be, melyet én már csak hallomásból ismerhetek. Illetve megragadott az is, hogy itt a cselekmény szálai mindig nagyon erős női szereplőkre éplünek. Kezdetben Mary és Fiona, majd Fióna és a lánya Maggie, a legvégén pedig belép még a képbe Maggie lánya Justine. Elsőre talán nem tűnik ez fel az olvasónak, hiszen nagyon sok férfi szereplő van benne, szerelmek - melyek beteljesülése talán fájdalmasabb volt, mintha nem jöttek volna létre - háború, hűség...
És mégis. Bármi történik, vagy épp a múltba tekintünk vissza, az egészen tisztán köthető valamely nőhöz. Pedig abban a világban még mindig kevesebbet értek, mint a férjük, fiúk, testvérük.

Nagyon jól megírt történet, egy pillanatra sem ereszti az olvasót, és a váratlan fordulatok nagy része tényleg váratlan. És a személyek emberiek. Hibáznak, nem is egyszer. De újra felállnak. Már nem ugyanazok az emberek, akik előtte voltak, de megpróbálják folytatni az életet. Úgy ahogyan lehet. Bár mást talán nem is tehettek volna.
A háttér is precízen ki van találva, mind a környezetet, történelmi hátteret, és a vagyoni megkülönböztetésen alapuló rétegeket tekintve.
Szeretem azokat a könyveket, ahol a leíró részek megtalálhatóak, de nem esnek túlzásba. Itt mondjuk nagyon határvonalon mozogtunk - legalábbis az én ízlésemet nézve - de tagadhatatlanul elérte azt, hogy megjelenjen a szemem előtt a táj, ahol épp jártunk.

Ha olyan könyvet keres, ami több napon keresztül foglalja le, szeret egyetlen család életét végig követni, kíváncsi az emberi lélek különféle megpróbáltatásaira, és hogy ezeknek mennyire tudunk - illetve nem tudunk - ellenállni...akkor nyugodt lélekkel ajánlom.

Kiadó: Európa
Oldalak száma: 641, 892 (kiadástól függően)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése