2011. augusztus 1., hétfő

Olvassunk valamit...

Az ötödik héthez értünk, lassan közeledik a vége :(.
De addig is...lássuk az e heti témákat!
Témák:
Kedvenc műfajok
„Az vagy, amit olvasol”, azaz lehet-e valakinek a személyiségére következtetni az olvasmányai alapján?
Könyvek, amik megváltoztattak, amik hatottak rám
Milyen könyvet írna legszívesebben?


Kedvenc műfajok bemutatásával világ életemben élet-halál harcot vívtam :), ugyanis én mindenevő vagyok és szeretek mindenbe bele kóstolni. A polcom is ennek hatására elég vegyes felhozatalt mutat. De talán a fantasy, sci-fi, és önéletrajz, ami a leginkább érdekel, a többi pedig hangulatomtól függően jut előnyhöz vagy épp hátrányhoz. A fantasy kicsi koromból maradt meg, mindig elvarázsoltak azok a mesék, ahol tündérek, sárkányok, és más mesebeli lények voltak a szereplők, jó pár visszaköszön a saját írásaimban is. Sci-fi...ez egyértelműen Star Trek hatás, tiniként kirobbantani sem lehetett a tévé elől, ha ez ment benne. Mindig is piszkálta a fantáziámat az, hogy más bolygón milyen élet, társadalom alakulhat ki. (Tipikus biológus...:P). Önéletrajz...phü. Szeretem megismerni az embereket, talán ezért szeretek annyira barátkozni is. A másik személy érzéseit, gondolatait mindig nagy becsben tartom. A legtöbb ilyen témájú könyvem háború alatt íródott, vagy épp egy súlyos betegség miatt stb. Ezek olyan helyzetek, amikben én magam személy szerint nem voltam még (nem is szeretnék, és másnak sem kívánom), kíváncsiságomat tehát valaki más szemein, emlékein keresztül tudom kielégíteni.
Hogy ezek alapján mire tud valaki következtetni a személyiségemre? Fogalmam sincs, hiszen ezenkívül még sok-sok műfaj árnyalja a képet. Biztos vagyok benne, hogy vannak olyan dolgok, amikből tényleg lehet következtetni a személyiségre, de ez vagy bejön, vagy nem. Azért mert mondjuk horrort/trhillert olvasok, nem biztos hogy pszichopata gyilkos leszek, vagy elkorcsosult lélek vagyok (mindkettőt megkaptam már). Egyszerűen csak szeretem.

Könyvek, amik megváltoztattak, hatottak rám? Kicsit minden könyv megváltoztat bennem valamit. Ha jól van megírva. Ami látszik rögtön, az a szóhasználatom, mondat alkotásaim. Az aktuális olvasmányhoz hasonulnak :). Például Stephen King-et olvasva, rövidebb, lényegre törőbb mondatokban írok, beszélek, ellenben egy szépirodalmi könyv után sokkal hosszabb, terjengősebb mondatokat alkotok.  De ezenkívül a gondolkodásban is vannak változások. Sok olyan könyvet olvastam az utóbbi időben, ami után egyértelműen úgy gondoltam, hogy azok a problémák, amik nekem vannak, néha nem is olyan hatalmasak. Mert lett egy viszonyítási pontom. És még sok mindenben szokott hatással lenni rám, függ a könyv mondanivalójától, témájától. De ami teljes változást okozott volna? Olyan még nem volt. Néhány példa, amik nagyon elgondolkodtattak: Szkafander és pillangó, Ewing-kor a young korban, Száz évig élni, Csernus könyvei :D...és még sorolhatnám.

Utolsó téma. Könyv írás. Hű. Én csupán rövid történetek írásában próbáltam ki magam, mert ha hosszabba fogtam bele, valahogy mindig túl sokat szerettem volna belezsúfolni, vagy nem volt türelmem befejezni stb. De mindig fantasy volt a műfaj. Talán mert itt szabadon szárnyalhat a képzelet, olyan lényeket alkothatok meg, melyek nincsenek. Mondjuk ilyen szempontból akár sci-fivel is próbálkozhatnék...
De egyelőre maradok a meséimnél, és a nálam tehetségesebb ismerőseimre hagyom az írás eme mély vizeit :).

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése