2013. április 7., vasárnap

A széthullott birodalom 1.

Mark Lawrence: Tövisek hercege
4/5

Már tavaly kinéztem magamnak eme könyvet, de szokás szerint csak most sikerült hozzá jutni, s most is könyvtárból.

Óvakodj a Tövisek Hercegétől…
Kilencévesen végignézte, ahogy anyját és öccsét meggyilkolják. Tizenhárom évesen már egy vérszomjas rablóbanda vezére.
Tizenöt évesen király akar lenni…
Elérkezett az idő, hogy Honorous Jorg Ancrath herceg visszatérjen a várba, amelynek egykor hátat fordított, és elvegye, ami jog szerint őt illeti. Mióta egy tüskebokor tövisein vergődve végig kellett néznie, ahogy Renar gróf emberei lemészárolják anyját és kistestvérét, Jorgot pusztán a harag vezérli. Élet és halál számára csak játszma – és nincs vesztenivalója.
Ám atyja várában ármány leselkedik rá. Ármány és fekete mágia. Bármennyire megingathatatlan is az akaratereje, legyőzheti-e egyetlen fiatalember az elképzelhetetlen hatalommal bíró ellenséget?

Nem egy esti mese az biztos. Jorg épp egy falut rombol porig, lakóit pedig kardélre hányja, amikor mi belecsöppenünk a történet sodrásába. Főleg az ő szemén keresztül látjuk a történetet, és az ő gondolatait figyelhetjük meg. Hogy ez jó-e vagy rossz...nos azt mindenkinek magának kell eldöntenie. :D
Igazából minden tette ellenére én kedveltem a herceget. A néhol morbid, néhol ironikus humorát, a győzni akarását. Tény, hogy nem éppen humanista beállítottságú, de egy ilyen világban, ilyen múlttal és apával megáldva nem csodálom.
A banda tagjait annyira nem tudjuk megismerni, pedig némely alakra kíváncsi lettem volna. Jó, minden fejezet elején van egy kis megjegyzés róluk, de nah. Többet akarok! :D.

Ugyanez a bajom a háttérvilággal is. Sok minden sejtetődik, de konkrét dolgokat nem kapunk. Hova lettek a múlt emberei? Miért süllyedt az emberiség vissza egy ilyen középkori felépítésű társadalomba? Miért robbant ki a háború, amit Jorg elhivatottan megakar nyerni?

Úgyhogy a sok vér, káromkodás és halál ellenére nekem tetszett a történet és rengeteg kérdést vetett fel, vagyis muszáj lesz elolvasni a folytatását is.

Kiadó: Fumax
Oldalak száma: 328

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése