2014. március 15., szombat

Agave hírek

Március 18-án - jövő kedden - jelenik meg Kim Stanley Robinson Nebula-díjas sci-fi regénye, a 2312. A könyv a két évvel ezelőtti nemzetközi megjelenése óta óriási kritikai és rajongói sikert aratott világszerte: számos irodalmi díjra jelölték és egy új SF alirányzat, a climate fiction egyik meghatározó alkotásának tartják. Robinson stílusa letisztult és pontos, a 2312-ben legalább annyira hangsúlyos az emberiség elképzelése háromszáz évvel később, mint maga a történet. A könyv nem teljes mértékben épül fikcióra, számos ötlet és következtetés tudományos alapokon nyugszik, mivel maga a szerző ismert tudományos-gazdasági-politikai elemző is, az esszéi közül publikált már a New Scientist, a Wired és a Worldwatch Institute, emellett pedig egyetemeken, konferenciákon és workshopokon ad elő a gazdasági fenntarthatóság, fenntartható fejlődés, társadalmi igazságszoltáltatás és klímaváltozás témáiban.

A 2312-t bátran ajánljuk a műfaj rajongóinak és azoknak is, akik kiváncsiak arra, hogy hogyan élhetünk 300 évvel később. Ez egy megkerülhetetlen könyv, amivel nem csak az SF szaklapok foglalkoztak hónapokon át külföldön.

"A tudományos és technológiai fejlődés rendkívüli jövő előtt nyitotta meg az utat. Már nem a Föld az emberiség kizárólagos otthona: új lakóhelyek létesültek a Naprendszer holdjain és bolygóin, sőt még azokon is túl. 2312-ben azonban események sorozata kényszeríti az emberiséget arra, hogy szembenézzen múltjával, jelenével és jövőjével.

A történet a Merkúron kezdődik, Terminátor városában, a mérnöktudomány eddig sosem látott csodájában. Swan Er Hong a nagyanyját gyászolja, Terminátor városának egyik legbefolyásosabb patrónusát. Mivel halálának váratlansága és tisztázatlan körülményei nem hagyják nyugodni, Swan útra kel a Naprendszerben, ám még csak nem is sejti, hogy ezzel nem csak saját életét, de az egész emberiségét is örökre megváltoztatja. Swan egykoron bolygókat teremtett - most azonban abba a tervbe is belepillanthat, amely az elpusztításukat célozza.

A 2312 merész és zseniális látomás az emberiség jövőjéről, egyúttal magával ragadó jellemrajz azokról az emberekről, akik a jövő történéseit alakítják - nagy jelentőségű sci-fi a műfaj egyik legtehetségesebb írójától."

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése