2014. március 23., vasárnap

Agave hírek

Március 27-én jelenik meg John le Carré A panamai szabó című kultikus regénye.

 Tizenhat év után ismét megjelenik John le Carré 1990-es évekbeli sikerkönyve, A panamai szabó. A kötet Falvay Dóra új fordításában érkezik március 27-én, és le Carré ezúttal Közép-Amerika egyik trópusi metropoliszába invitálja az olvasót. A panamai szabó − amelyből film is készült Geoffrey Rush és Pierce Brosnan főszereplésével − nemcsak elsőrangú kémregény, hanem maróan pontos szatíra a kémkedés világáról, és arról, ki meddig megy el, hogy magát és környezetét becsapja.

Harry Pendel a panamai Pendel & Braithwaite úri szabóság karizmatikus tulajdonosa, akinek ollója mindenkinek szabott már legalább egy öltönyt Közép-Amerikában, aki számít; a kövérkés és titokzatos Andrew Osnard pedig kém, kettős küldetéssel. Az egyiket kormányától kapta: rajta kell tartania szemét a panamai belpolitikai eseményeken, hiszen a Panama-csatorna 1999. december 1-jén amerikai kézből a helyiek irányítása alá kerül. Másik tervéről azonban csak egyedül ő tud: ki akarja használni az alkalmat, hogy végre megszerezze magának a vagyont, ami meglátása szerint kijár neki. A két férfi világának szereplői ugyanazok, ám az teljesen más, hogyan látják és láttatják ezeket a szereplőket − az eseményekről nem is beszélve, amelyek vagy megtörténtek, vagy nem, esetleg csak úgy tűnik, mintha megtörténtek volna...

John le Carré briliáns regénye az 1996-os megjelenését követően az életmű egyik kiemelt helyét foglalta el, és mostanra ugyanolyan fontos alkotásként tartják számon, mint az 1980-as éveket meghatározó Egy tökéletes kémet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése