2011. július 10., vasárnap

Hit

Mark Salzman: Éber Álom
4/5
János nővér, a karmelita rend tagja. Hogy mi a különleges benne? Kapcsolata Istennel. Bizonyos időközönként rohamai vannak, melyek során közelebb kerül Őhozzá, és a mindenséghez, majd e rohamokból magához térve versek kerülnek ki a kezei alól. Melyeket egy könyvben is megjelentetett. Ezzel a "különc" viselkedéssel kivívja, néhány társa ellenszenvét, de a végén még ezen a téren is érhetik meglepetések.
A történet fordulópontját az jelenti, amikor egy különösen erős roham után kivizsgálásra, megy, ahol kiderül, hogy egy daganat okozta epilepsziás rohamokban szenved. Ekkor a nővér döntés elé kerül. Válassza az operációt, ami elmulasztja a rohamokat, és valószínűleg az életét is megmentheti, vagy mondjon le róla, hogy megmaradjon a szoros kapcsolata Istennel.
Ez a történet nem csak azért érdekes, mert kis bepillantást nyerhetünk egy rend mindennapjaiba a mai világban, hanem mert olyan kérdéseket vet fel, ami sokszor bennünk is felmerül, és nagyon ritkán kapunk rá egyértelmű választ. Ki ne kereste volna már arra a választ, hogy miért él, van-e tényleg felsőbb akarat, miért történik velünk az ami...és még sorolhatnám tovább a dolgokat. Konkrét válaszokat ez a könyv sem ad, de nem is ez a célja. Hanem hogy elgondolkodtasson, amit teszünk miért tesszük, és vajon jó-e az az út, amin járunk.
Ráadásul viszonylag rövid könyv, (én kb 2-3 óra alatt végeztem vele), úgyhogy mindenkinek ajánlani tudom, ennyivel könnyen meg lehet birkózni, és még talán tetszeni is fog.

Kiadó: Európa Könyvkiadó
Oldalak száma: 188

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése