2012. augusztus 12., vasárnap

Bűneid által megjelölve

Lauren Beukes: Zoo city
5/5

Újabb Ad Astra kiadós könyv. És ismét szerelmes vagyok a borítójába. Még a könyvhéten sikerült eme drágaságot megvásárolni, és azóta türelmesen várta, hogy elolvassam. Most sikerült, méghozzá egyetlen nap alatt.

Egy olyan világba lépünk be, ahol ha az ember elkövet valamilyen bűnt (megöl valakit), akkor annak mindenki által látható jele fogja hátralévő életében kísérni. Méghozzá egy állat formájában. Ezek az emberek az új "társ" megjelenése után már nem léphetnek be a régi életükbe, újat kell kezdeniük, miközben a társadalom féli és gyűlöli őket. Zinzi December is egyike ezen páriáknak, aki próbál életben maradni. Különleges képessége segítségével eltűnt tárgyakat talál meg az embereknek, ám egy nap egy eltűnt lányt szeretnének a segítségével megkeresni. Vajon sikerül neki? És jól teszi ha segít?

Az alapötlet nagyon megfogott. És felvett egy olyan problémát, hogy az ember az életében követ el hibákat, néha olyan szörnyűt is, ami egy életet követelhet. Vajon megérdemel egy második esélyt? Ismerjük mi azokat az okokat, amik egy ilyen tetthez vezetnek? Mindenesetre elgondolkodtató a dolog.
A krimi szál...nos talán nem a legtökéletesebb, de azért érhetik az embert benne meglepetések. Engem értek, pedig volt amit egészen jól kitaláltam. Mindenesetre nekem nem volt különösebb bajom vele.

A szereplők élethűek, bár Zinzi nem lett a szívem csücske. Sokkal jobban szerettem Lajhárt. Sőt, néha úgy éreztem jobban bírom az állatokat. :D.
Tetszett az is, hogy egy varázslatos világot szőtt a mi hétköznapi világunkba, és ezt különféle filmekkel, jegyzetekkel és elméletekkel mutatja be nekünk. És ez cseppet sem akasztja meg a történéseket. Legalábbis számomra nem volt zavaró.
Ha valaki nem bírja az erőszakot, nem biztos, hogy ez lesz a kedvenc könyve. De egy olyan világban, ahol Zinzi él, az erőszak szinte mindennapos.
Egyetlen bajom volt csak a könyvvel...hogy rövid :D.

Kiadó: Ad Astra
Oldala száma: 356

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése