2013. április 21., vasárnap

Diamond Dogs

Luca Di Fulvio: Álmok Bandája
5/5

A borító, a fülszöveg...minden arra akart rávenni, hogy azon nyomban szerezzem meg a Maxim ezen könyvét magamnak. Nem teljesen sikerült a dolog, mert végül könyvtári példányt olvastam, de legalább olvastam. És hű. A kivett könyvek közül vitathatatlanul ez vitte a pálmát.

"-Anya, Sal szeret téged, tudtad? - kérdezte Christmas egy kis idő múlva.
-Igen, kincsem - felelte halkan Cetta.
-És honnan tudod, ha egyszer soha nem mondta?
Cetta felsóhajtott, és megsimogatta Christmas szőke tincsét.- Tudod mi a szerelem? - mondta neki.- Látni azt, amit senki más nem lát. És hagyni, hogy a másik lássa azt, amit senki másnak nem akarsz megmutatni."

Ennél a könyvnél féltem, hogy kapni fogok egy giccses, agyon szirupozott szerelmi történetet. Nem így volt, és ez kellemes csalódást jelentett. Már az első oldalak után tudtam, hogy ez bizony más lesz, mint amit vártam. Cettát hiába próbálja meg az anyja elcsúfítani, hogy megmentse a gazda érdeklődésétől, így is erőszak áldozata lesz, s Christmasnak más életet szán, mint neki volt. Így elindulnak az amerikai álom felé. Csakhogy az álom nem egészen úgy teljesül, ahogy azt a lány képzelte volna. Ő az utcai lányok életét éli, míg Christmas az utcakölykök között tölti az életét. Vajon eltudja-e kerülni, hogy valamely banda beszippantsa, és siker kitörnie ebből a világból? És sikerül-e Ruth iránt érzett szerelmét megőriznie?

A könyv hihetetlen. Anélkül, hogy hosszabb ömlengésbe kezdenék leginkább ennyit tudok mondani. De tényleg. A szereplők élnek, kilépnek az oldalakról. Cetta, aki minden helyzet ellenére igyekszik a legjobbat megadni a fiának. Sal, aki ugyan kemény életmódot folytat, mind banda tag, de mégiscsak van benne valami emberi. Christmas, aki ha néha el is téved, de igyekszik a megfelelő ösvényen menni, és ember maradni, minden körülmény között. Ruth, aki úgy érzi egész életére megbélyegezték, s próbálja megtalálni önmagát.
És ezek mellett a különböző szegény negyedek emberei, akik hittek egy jobb élet reményében, aztán belekeseredtek, belenyugodtak abba, ami jutott nekik.
Vagy a gazdagok, akik mindent evidensnek vesznek, s észre sem veszik a szegényebb réteg polgárait...

A szerelmi szálak, mert tulajdonképpen kettő alakulását is végig követhetjük nincsenek eltúlozva, éppolyan emberiek, mint kell hogy legyenek. Nincsenek nagy megvilágosodások, színpadias vallomások. Botladozások vannak, könnyek, harag, megbocsátás.
És emellett nem egy értékes gondolat. Minden térén az életnek.

Nem is tudom, mely részek voltak a kedvenceim. Mind. Érdekes volt a bandák életét követni, vagy épp a gazdagok nem egyszer éppoly mocskos kis titkait feltérképezni.

Csak ajánlani tudom. Ezt muszáj olvasni.
Kiadó: Maxim
Oldalak száma: 590

1 megjegyzés:

  1. Így van! Nagyon jól megírt, fordulatos, érdekes és izgalmas a történet. Minden a helyén van, olvassátok bátran! Nagyon tetszett nekem is. A kor hangulatát, mindent jól ábrázol. Határozottan jó könyv!

    VálaszTörlés