2013. február 16., szombat

Amíg élek

Jenny Downham: Amíg élek
4/5

Ha valaki szereti a szomorú történeteket, akkor ezt ajánlani tudom.

Tessa 16 éves, és a leukémiája előrehaladott, és tudja, véges az ideje. Hogy ebből a kevésből se pocsékoljon el semmit, ír egy listát, amit még szeretne teljesíteni...

Még középiskolás voltam, amikor egyik órán arról beszélgettünk, ki mit tenne, ha kiderülne, hogy halálos beteg. Én akkor azt mondtam, ez függ attól is, hány éves az ember, amikor megtudja, de én alapvetően mindent, amit még nem tettem meg, vagy nem mernék megtenni, azt megpróbálnám belezsúfolni abba az időbe, ami még hátra van. Így megértettem Tessa cselekedeteit.
Nem lehet könnyű elfogadni a halál tényét, pláne a sajátodat, ráadásul mindösszesen csak 16 évvel a hátad mögött. Hiszen az embernek annyi terve van, ami között a halál nem szerepel, vagy legalábbis csak nagyon távoli és megfoghatatlan módon. Ijesztő lehet egyszerre csak élesen látni a tényt: Fogytán az időd.

Tetszett a történet vezetése, és kifejezetten szerettem Adam alakját. Csodáltam az erejét, hogy végig kitartott.
Akárcsak a család, pedig az ő helyzetük sem lehet könnyű. Nem hiszem hogy bárki is könnyedén végig tudja nézni a gyermeke lassú haldoklását, és biztos hogy nem lehet egyszerű azért a beteggel sem lenni. Hiába értettem meg a lány haragját, a másik oldalt is láttam.

Hogy miért kap csak 4 pontot? Most lehet hülyének nézni, de azért, mert nem sírtam rajta. Olvastam már olyan könyvet ebben a témában, aminek az utolsó 3 fejezetét tisztára összekönnyeztem. És az nálam az etalon, mindent ahhoz mérek. Hogy ez jó-e vagy sem...számomra lényegtelen. Megfogott, nem maradtam érzéketlen itt sem, és nem mondom, hogy nem homályosodott el a szemem a végénél...de ennyi volt és nem több.

Mindenesetre megérte elolvasni.

Kiadó: Ciceró
Oldalak száma: 336

2 megjegyzés:

  1. Ez olyan ritka, kivételesen jó történet lehet, mint a Nővérem húga,...szülőként úgy a falhoz ken...Kellenek az ilyen könyvek!

    VálaszTörlés
  2. Szülőként én még nem tudom értékelni, mindenesetre elgondolkodtató könyv volt. A Nővérem húgát pedig tervezem elolvasni. :)

    VálaszTörlés