2013. február 23., szombat

Kín, avagy tényleg az, ha olvasni kell

Natsuo Kirino: Kín
2/5

Nagyon sok jó véleményt olvastam róla, és a fülszöveg is felkeltette a figyelmemet. De elég nagyot kellett koppannom.

A történet a japán nők életéről szól, megismerjük Katori Maszakot, akinek családja ugyan egyben van, de még sem, Dzsonoucsi Kuniko-t, aki nagy lábon akar élni, és ezt kölcsönökből teszi, Azuma Josie-t, akit mindenki csak kihasznál és végül Jamamoto Jajoi-t, akinek férjével való kapcsolata igencsak mélypontra jut. Mindegyiküknek meg van a maga keresztje, amit egy gyilkosság, a hulla eltüntetése és a nyomozás csak megnehezít. Hogy mégis, mi nem tetszett ebben a könyvben? Szinte minden.

Az első és legnagyobb problémám, az a túlzás volt. Külön-külön mindegyik magánéleti probléma súlyos, de így egyetlen történetbe, egyetlen baráti körbe zsúfolva elveszítette a jelentőségét, már-már komikussá vált számomra, hiteltelenné. Szinte érdeklődve vártam kinek, mikor derül ki valami újabb sötét titka. Mert az is volt dögivel, és nem csak a lányoknál, hanem bármelyik szereplőnél. A bárt működtető Szatake-nél, a pénzt behajtó Dzsumondzsi-nál...mindenkinél. Én értem, hogy a nehéz életet, a sötét sikátorok lakóit akarta nekünk bemutatni, de ne mondja nekem, hogy sehol sincs egy, legalább egy épp elméjű, szerethető szereplő! Ez volt a második problémám. Egy szereplőt sem tudott elég közel hozni hozzám. Ugyan volt, akit ideig óráig sajnáltam, de szinte rögtön a képembe vágta, hogy csak ne sajnáljam mert erre is képes. Volt aki túl hideg volt, túl számító, naív.
Senki nem csinált semmit csupa szívjóságból.

A komor hangulat ugyan elég jól átjön, de a túlzások ezt is sokszor elrontják. Persze, biztos valószínű, hogy szinte minden szereplő, rögvest nyomozni kezd a saját szakállára, és mindenki rájön a megoldásra (kivéve a rendőrséget), és a kedvencem, hogy nem-nem a rendőrséghez rohannak vele, hanem vagy személyesen akarják kinyírni őket, vagy egy egész üzletágat (!!) akarnak rájuk építeni. Eszednél vagy, ember? Üzletágat? Erre? Öööö.

A végéről már inkább nem is beszélek, mert arra már nincsenek szavaim. :D.

Szóval ha valaki ezt a könyvet szeretné, sikítson nyugodtan, mert jutányos áron, netalántán cserekönyvért is megválok tőle.

Kiadó: Kelly
Oldalak száma: 413

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése