2012. március 25., vasárnap

Kék szemek

Toni Morrison: Nagyonkék
5/5

Az írónő első könyve, melyet  még karácsonyi ajándékba kaptam (de tényleg ez volt az utolsó ilyen ajándék, szóval végre sikerült magam utólérni). Használati utasításként annyit kaptam, hogy ne depressziós hangulatban kezdjek hozzá. Ezt többé-kevésbé sikerült is teljesítenem.

A történet egy fekete kislány, Pecola életét mutatja be. A 14 éves gyermek azt hiszi magáról, hogy csúnya, a többiek nem egyszer átnéznek rajta, vagy bántják. Arra vágyik, hogy olyan kék szeme legyen, mint a fehér bőrű lányoknak, mert akkor biztos mindenki szeretné. A történet végére ugyan "megkapja" de jobb szeretné az olvasó, ha még sem, mert túl nagy az ár, melyet fizetnie kell érte...

Nagyon érdekes a történet vezetése, sokszor váltunk szemszöget, más-más szereplőkön keresztül követhetjük Pecola életét nyomon, sokszor pedig hatalmas kerülővel jutunk el odáig, hogy ismét a kislány legyen a középpontban. Ez az elején zavart, mert hirtelen nem tudtam, ki beszél, vagy hogy az adott helyzet miért is került bele a könyvbe. A végére minden letisztul, és már közben hozzászokik az ember, de ehhez az kell, hogy az első pár oldalnál nem szabad feladni.
A hangulata tényleg borongós, és fájdalmas, és a szeretet iránti vágy úgy körbefon minket, hogy mi is rögtön érezzük, valaki kell, hogy mellettünk legyen, akinek a vállára hajthatjuk a fejünk, és biztosak lehetünk benne, szeret minket, magunkért, amilyenek vagyunk. Pecolának ez nem adatik meg.
Ami Pecolával megesett, elszomorító, és elkeserítő. Szerettem volna, ha észreveszi, hogy több annál, mint azt gondolja, és hogy nem kell neki kék szem...de mint olvasó sajnos nem szólhattam bele a történetbe.

Tényleg nem egy vidám történet. A nyomott hangulat a történet vége után is velem maradt, és mint hűséges kutya, úgy követett. De mindezek mellett rengeteg gondolatot ébresztett bennem. És mindezek ellenére, azt hiszem keresni fogom az írónő könyveit, mert ahogyan fogalmaz, ahogy bemutatja a történteket, az tényleg elvarászolja az embert.

Kiadó: Novella Könyvkiadó
Oldalak száma: 239

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése