2012. március 10., szombat

Seamus Deane: Nyughatatlan ír lelkek

5/5

Szintén karácsonyra kapott könyv (lassan utolérem magam itthon is :D), ami végre a szemem elé került.

1945 februárjában csöppenünk egy fiatal ír fiú életébe, melyet az ő szemén keresztül követhetünk végig 1971-ig. Ezalatt az évek alatt a fiú felnő, s az élet gyakran árnyékos oldaláról is tapasztalatot szerez.

Keserédes történetek ezek, melyek hol olyan megszokottak, mint a szexuális felvilágosítás kínja, vagy épp egy lánytól kapott csókért való megbűnhődés - a lány barátjától -, vagy épp szomorúak, melyek besúgókról, családi titkokról, szegénységről szólnak. És persze mindet átszövi a fantázia és hit keveréke, így szellemek, ördög, tündérek kísérik lépteinket, ahogy a főhőst követjük rögös útján.

Ami igazán megfogott, az a sejtelmes hangulat, és az, ahogy részletről részletre tárul fel az olvasó előtt az a titok, mely szétszakított egy családot, és még évekkel később is több fájdalmat okoz.
Rövid kis könyv, és minden történet naplószerűen fel van címkézve, így könnyű észben tartani, hol is hagytuk abba az olvasást. Mégis, egységes, kerek egészt alkot.
Megtaláljuk benne a komoly gondolatokat, a mindennapi élet nehézségeit, és olyan kérdéseket, melyekre nincsenek egyértelmű válaszok. Legalábbis amik jók lennének, olyanok nincsenek.
És vannak megmosolyogtató részek, ahol ismét emlékeztetnek minket, hogy mégiscsak egy gyerek szemén nézzük a világot, és lehet bármennyire is komoly az élet, azért egy része mindig gyermek marad.

Nem könnyű olvasmány szerintem, úgyhogy adjunk időt magunknak, mert ezzel nem szabad rohanni. Át kell érezni, és megérteni, és hagyni, hogy beszippantson a hangulat.
És hogy végül kinek lesz igaza? Ezt mindenki maga döntse el.

Kiadó: Helikon
Oldalak száma: 250 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése