2012. július 18., szerda

16 éves szemmel a világ

Alessandro D'Avenia: Fehér, mint a tej, piros, mint a vér
4/5

Még a molyon figyeltem fel a könyvre, és mivel olyan sokan dicsérték, és mert a fülszövege is kecsegtetően hangzott, felkerült az olvasni kell polcomra. Most barátnőmnek köszönhetően el is tudtam olvasni, mint kölcsön könyvet :).

A történet főhőse Leo, aki 16 éves, és ehhez mérten is viselkedik. Vagyis szeret a haverokkal lógni, zenét hallgatni, és utál iskolába járni. A legtöbb dologhoz színeket rendel, így van ez a veszteséggel/fájdalommal is, ami a fehér színt kapta. Szó szerint retteg ettől a színtől. A szerelem pedig, melyet egy nála egy évvel idősebb lány felé táplál, vörös színben ragyog. Beatrice azonban egy nap beteg lesz, és ez sok mindent megváltoztat a fiú életében is.

Ami legelőször megfogott, azaz, hogy tényleg úgy érzem, egy 16 éves fiú gondolatait, érzéseit olvasom, nem pedig egy érett, 30 éves férfiét. A srácot látom félni, bizonytalankodni, szeretni és haragudni. Ezt a hitelességet nagyon nehéz elérni, sok könyvben hiányolom is.
Tetszett még az is, ahogy a mai fiatalok technika iránti szeretetét is beleépítette a történetbe. Aranyos és egyben vicces volt, amikor Leo a Wikipedia-n kereste a választ a szerelemre, vagy épp a Facebook-on töltött ki tesztet arra nézve, vajon a lány szereti-e őt. :D.

Mindezek ellenére a könyv nem olyan könnyed, mint gondolnánk. Saját tapasztalatból tudom, hogy a halált feldolgozni nehéz, de minél közelebb van korban hozzánk az, akit elveszítünk, annál nehezebb.
Leo is nehezen küzd meg a lány halálos betegségének a tényével, és rengeteg olyan érzésen átmegy, amit ilyenkor mindenki megtapasztal. Ez is nagyon pontosan, érzéssel van leírva, de nem esik túlzásba.

Egyszerre mosolyogtató, és elgondolkodtató a történet, ahogy végig követjük azt, ahogyan egy 16 éves fiú felnő a helyzethez. Ahogy keresi a helyét, akárcsak mi tettük ennyi idősen. Keresi a válaszokat, néhányat megtalál, néhányat nem. És mindezt úgy írja le nekünk az író, hogy éppen úgy érezzük az érzelmek kavalkádját, akárha mi is épp tinédzserek lennénk.

Elsősorban mondjuk inkább ennek a korosztálynak ajánlanám. Fiúknak, lányoknak egyaránt. De szinte bármilyen korú és nemű egyén élvezhetőnek találhatja e sorokat.

Kiadó: Európa
Oldalak száma: 332

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése