2012. július 7., szombat

Párhuzamos női világok

Michael Cunningham: Az órák
4/5

Három nő életét követhetjük néhány oldalon keresztül. Virginia Woolf, Clarissa Vaughan, Laura Braun. Az írónő, a könyvkiadó, a háziasszony. Három, egymástól eltérő időben, eltérő sorssal rendelkező nő, mégis van bennük közös. Mindhárman megpróbálják az életüket a legmegfelelőbben élni, másoknak megfelelni, helyt állni a különböző helyzetekben, szeretni és a saját boldogságukat is meglelni. Ez utóbbit szerintem talán Clarissa tudta úgy ahogy meglelni.

Érdekes volt. Mindhárom történetben megjelent valamilyen szintig a nő-nő közti szerelem. Talán Clarissa életében a legerősebb, hiszen ő maga is egy nővel él kapcsolatban és lánya is. A másik két szereplőnél csak amolyan villanásnyi időre jelenik meg. Szerintem cseppet sem zavaró.

A nők közül közel egyik sem került hozzám túl közel. Virginia habár azt tette, amit legjobbnak érzett, mert nem akarta hogy az őrület ismét megkaparintsa, és gondoskodni kelljen róla. Vagy talán csak elfáradt és a könnyebb utat választotta. Ki tudja?
Laura elégedetlen az életével, és ezt még maga előtt is igyekszik tagadni. Nem ő az egyedüli, aki ezt teszi az életben. A baj csak az, hogy sokszor a gyereken csattan ez a tagadás, akárcsak itt.
Clarissa...egyszerűen annyira más személyiség, mint én, hogy ezért nem igazán tudtam megkedvelni.

Elgondolkodtató könyv. Emésztgetős.

Kiadó: Ulpius
Oldalak száma: 252

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése