2013. május 21., kedd

A történelem nem áll meg, irány a II. világháború

Ken Follett: A megfagyott világ (Évszázad-trilógia 2.)

4/5

"A megfagyott világ ott veszi fel a történet fonalát, ahol az 1. kötet abbamaradt: az öt – amerikai, német, orosz, angol és walesi – család egymásba fonódott életét ismerhetjük meg a Harmadik Birodalom felemelkedésével kezdődő, majd a spanyol polgárháborúval és a második világháború nagyszabású drámáival folytatódó, az amerikai és az orosz atombombák felrobbantásáig tartó időszakban. Vagyis az 1930-as évek elejétől 1946-ig.
A német apától és angol anyától született Carla von Ulrich egyszeriben úgy érzi, maga alá temeti a náci árhullám; óriási bátorságról tanúskodó és szomorú következményekkel járó tettre szánja el magát… Woody és Chuck Dewar, a titkokat rejtegető két amerikai fivér is ki akarja venni részét a fasizmus elleni harcban, egyikük Washingtonban, a másikuk pedig a Csendes-óceán véráztatta dzsungeljeiben… Lloyd Williams, az angol diák a spanyol polgárháború tűzkeresztségében eszmél rá, hogy a kommunizmus ellen ugyanolyan elszántan kell harcolnia, mint a fasizmus ellen… Daisy Peshkovot, az Amerikában élő milliomoslányt kizárólag a népszerűség és az élvezetek hajszolása érdekli, amíg a háború meg nem változtatja az életét, nem is egyszer, hanem kétszer is, miközben unokabátyja, Vologya olyan pozíciót harcol ki magának a szovjet hírszerzésen belül, amely az háború kimenetelére hatással lesz."

Miután az első részt élvezettel olvastam, evidens volt, hogy ezt is lekönyörgöm barátom polcáról. Oda is adta, bár nehezményezte, hogy előbb olvasom el a könyveit, mint ahogy ő hozzá jutna egy kis időhöz az olvasáshoz...de legalább nem hagyom, hogy magányosak legyenek a kis drágák. :D.

Ahogy a fülszöveg is mondja, a második kötet az előző végénél veszi fel a fonalat, és ismét az 5 család életét követhetjük nyomon, bár ezúttal inkább gyermekeik tettein keresztül.
Nagy könnyebbség ez, mert sokkal hamarabb sikerül mindenkit betájolnom, és megjegyeznem, mint az első kötetben. És így több időm volt megkedvelni is őket.
Carla, Woody, Lloyd, Daisy mind-mind közel került hozzám, és szurkoltam, hogy ilyen törékeny, és ingatag háttérben is megtalálják a boldogulást, a békét. Azt hiszem, ez utóbbira még várhatok egy darabig.
Természetesen megvannak azok az alakok is, akiket nem kedveltem, Bubi, Vologya, Greg oylan alakjai a történetnek, akik kellenek bele, ezt még én sem tagadhatom, de csak kelletlenül fogadom el.

Életek, remények, álmok egy ilyen zűrzavaros korszakban. Az első kötetben valahogy erősebbnek éreztem mind a különböző politikai irányzatok bemutatását, mind a történelmi pillanatok erős hatását. Míg ebben a kötetben inkább a családok, és a velük megesett dolgok kerültek előre. A két főbb irányzat persze itt is be van mutatva, és a fontosabb pillanatokat itt sem lehetett az ágy alá söpörni, nekem még sem voltak oly erősek.
De nem kell félni, annak ellenére, hogy ezzel a kötettel is embert lehetne ölni, egy pillanatra sem éreztem azt, hogy unatkoznék, vagy elkalandoznának a gondolataim olvasás közepette.
Nagyon erős az író ha karakterek megformálásában, és hangulatteremtésben kell jeleskedni, és engem már csak e kettővel is a regényhez tapasztott.

Egy nagy problémám van csak...miért kell még ilyen sokat várni a folytatásra?

Kiadó: Gabo
Oldalak száma: 932

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése