2013. május 11., szombat

Levelek Zoe-nak

Philip Beard: Kedves Zoe!- Egy kamasz lány naplója

4,5/5

Ezzel a könyvvel is úgy voltam, hogy blogok olvasgatása közben akadtam rá, és tett kíváncsivá. Végül szintén könyvtárból jutottam hozzá.

"A 15 éves kamaszlány leveleket ír a kishúgának, Zoe-nak, aki a 2001. szeptember 11-i New York-i terrortámadás ideje alatt halt meg. Levélírás közben megtalálja önmagát és helyét a családban, és feldolgozza húga halálát is. Hiteles könyv a fájdalomról, kamaszkorról és a sebek begyógyulásáról."

Tess gondolataiba, mindennapjaiba nyerünk bepillantást a levelein/ naplóbejegyzésein keresztül, amelyek mind kishúgának, Zoe-nak szólnak. Aki mindössze 3 évesen egy balesetben halt meg. S azóta bizony a család nehezen áll talpra. Mindenki megpróbálja kezelni valahogy a gyászt, a fájdalmat, a hiányérzetet. De vajon sikerülni fog együtt is tovább lépniük, vagy a család széthullik darabjaira?

El nem tudom képzelni, milyen érzés lehet, ha a testvéredet veszíted el. Nem is akarom megtapasztalni. Mert lehet, hogy a testvérek vitatkoznak, veszekednek, harcolnak egymással, de egyúttal véd és dac szövetséget alkotnak a világgal szemben, és ott vannak egymásnak, ha a szükség úgy hozza...s mindezt egyetlen pillanat alatt elveszíteni...
A könyv igazán jól közelíti meg ezt a komoly témát. Tess alakja szimpatikus, mert lehet, hogy követett és követ el hibákat, akkor is, valahogy megértjük, beleérezzük magunkat a helyzetébe. Hogy miért menekül el az édesapjához. Milyen kettészakító érzés lehet szerelmesnek lenni, miközben lehet, hogy még gyászolnia kellene.
Ami még különösen megfogott az, hogy a kisebbik lány érzéseibe is belepillantunk. Mert a család is mintha elfelejtette volna, hogy ő is van, ő is a kishúgát vesztette el.

Tényleg csak ajánlani tudom. Mindenkinek.

"Emlékszel, amikor azt mondtam, semmi sem változtat meg mindent? Azt hiszem, tévedtem. Egy apró momentum is megváltoztathat mindent. Sosem tudhatjuk, mi fog történni, és talán jobb is így."

Kiadó: Tericum
Oldalak száma: 216

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése