2013. augusztus 21., szerda

Hamupipőke, kicsit másként

Marissa Meyer: Cinder - Hamupipőke a kiborgok között

4,5/5

 "126 évvel a IV. világháború után emberek és kiborgok népesítik be Új Peking utcáit. A népességet halálos járvány tizedeli. Az űrből kegyetlen holdlakók figyelnek és várnak a megfelelő alkalomra… Senki sem sejti, hogy a Föld sorsa egyetlen lány kezében van…
Cindert, a tizenhat éves kiborgot a társadalom nagy része technológiai tévedésnek tartja, mostohaanyja pedig ki nem állhatja. De a kiborglétnek is megvannak a maga előnyei: Cinder szinte mindent meg tud javítani (robotokat, lebegőjárműveket, sőt még a saját meghibásodott alkatrészeit is), ezért Új Peking legjobb műszerészének tartják. E hírnevének köszönheti azt is, hogy Kai herceg személyesen keresi fel, hogy hozza helyre meghibásodott androidját. A megbízás „nemzetbiztonsági ügy”.
Vajon tényleg Cinder kezében van a Föld jövőjének kulcsa? Vagy a holdbéli királynőnek sikerül varázserejével és más fondorlatokkal meghódítania Kai herceget és vele az egész világot? A Holdbéli krónikák első könyve Hamupipőke klasszikus meséjét kombinálja a Terminátor és a Star Wars elemeivel. Az eredmény egy fantasztikus, magával ragadó történet."


Hamupipőke történetét mindenki ismeri, ám ezúttal egy kissé felturbózott változatot kap az ember a kezébe. A főhősnőnk egy kiborg, vagyis nem csak emberi, hanem mechanikai részek is megtalálhatóak a testében, egy baleset következtében, csak így tudták az életét megmenteni...ő legalábbis így tudja, ugyanis gyermekkorára egyáltalán nem emlékszik.
A világ, amiben él, nem igazán kedveli a hozzá hasonlókat, ráadásul épp egy új pestis ellen is küzdenek, miközben a Hold követei és királynője próbálják bekebelezni az ifjú császárt, és birodalmát.
Van ugyebár a fiatal hercegünk, aki hirtelen császár lett, és a kényes egyensúlyt próbálja fent tartatni a béke, és a hatalom között.
Természetesen nem maradhat el az unszimpatikus gyámszülő, akit néha megtudtam volna csapkodni, egy nagy és nehéz husánggal, mert habár az ő élete sem volt fenékig tejfel, azért némi együttérzést tanúsíthatott volna.
Hupsz, majdnem kimaradt a királynő, a kis kedves :D. Nos, őt sem tudtam a szívembe zárni, számító, hataloméhes, manipulatív és bosszúszomjas kis .... nőszemély. Remélem hamar megdöntik a hatalmát :D.

Maga a történet eléggé kiszámítható volt, legalábbis számomra, nem nagyon lepődtem meg a "nagy" csavarokon, de ennek ellenére is szórakoztatott, és ez a lényeg. De az  újszerű ötletért, a szerethető, illetve utálható szereplőkért mindenféleképpen piros pont jár, és kíváncsi vagyok a folytatásokra is.
Nem tudom, hogy másnak fel tűnt-e, de nekem igen, hogy vannak hasonlóságok a történet és a Sailor Moon című anime sorozattal :D. Külön öröm, mert kicsiként imádtam azt a mesét :).

Szóval, ha nem zavar a jövőbeli, kicsit futurisztikus élet ábrázolása, egy félig mechanikus főhősnő, akkor csak ajánlani tudom a könyvet, szerintem mindenféleképpen érdemel egy esélyt.

Kiadó: Alexandra
Oldalak száma: 432

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése