2012. július 18., szerda

Fiúakadémia élete régen

N. H. Kleinbaum: Holt költők társasága
4/5

Már annyit hallottam eme történetről. Mind a filmet, mind a könyvet dicsérték, és barátnőmnek köszönhetően sikerült ezt is elolvasnom. :D.

Nem éppen Szent Johanna, az biztos :D. A Welton Akadémiába csak a jó teljesítményű, gazdag családok fiú gyermekei kerülhetnek. A krémek krémje. Hogy jó-e ez nekik? Nem is tudom. Az Akadémia 4 alappillére a hagyomány, becsület, fegyelem, teljesítmény. Milyen szépen hangzik. Eme helyre járnak hőseink, akik az új angol tanár hatására kiszeretnének törni a korlátok közül, de van, amikor ezért nagy árat kell fizetni...

Elgondolkodtató könyv. Még napjainkban is sok helyen találkozunk azzal, hogy a szülőnek határozott elképzelése van a gyermeke sorsáról, és eszébe sem jut megkérdezni, az mit szeretne. Régen gondolom ez, főleg az arisztokrácia körében sokkal elterjedtebb lehetett. Én olyan családban nevelkedtem, ahol támogatták az elképzeléseimet, ötleteimet, hagyták, hogy minél több dologban kipróbáljam magam. Mellém álltak. El sem tudom milyen nehéz lehet az, hogy az ember egyrészt megakar felelni a szüleinek, de közben szeretné a saját életét élni, úgy ahogyan ő akarja. Ezt a szabadságot adja nekik vissza az új tanár, akit az elején kissé bolondnak tartanak. De feléled a Holt Költők Társasága, és tagjai az élet élvezésére törekednek.

Nehéz dolog dönteni, ha a hagyomány és az új között kell választani. Mindkettő fontos, része a személyiségünknek. De azt hiszem tudni kell mindkettőnél megtalálni a megfelelő mértéket. Nem szabad elfelejteni kik vagyunk, honnan jöttünk, de ettől függetlenül tudnunk kell az újat is megragadni, és élni. És ezt a szülőknek el kell fogadnia. Sőt, támogatnia kellene. Nem pedig nehezíteni.
Szóval egy akár napjainkban is aktuális problémát boncolgat, és persze szó kerül a bajtársias összetartásról, árulásról is. És mindezek ellenére, úgy éreztem valami hiányzott. Bizonyos részeknél éreztem, hogy azt, amit a színészi játék odatett, az nincs benne a könyvben, nem is tudták pótolni, és ezért nem érintett meg annyira. Mindezek ellenére ajánlom olvasásra, és ezt is főleg a fiatalabb korosztálynak.

Kiadó: Lazi
Oldalak száma: 171

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése