2012. szeptember 8., szombat

Jeruzsálemi mindennapok

Angelika Schrobsdorff: Ház Jeruzsálemben
4,5/5

Ezt a könyvet anyának vettük, névnapja alkalmából. Miután elolvasta, kezembe kaparinthattam én is :D.

Angelika vesz egy palesztinok által épített házban él Jeruzsálemben, ez a regény pedig az 1987-88-as éveket öleli fel. Elmeséli, milyen volt kezdetekben a felkelés, ez hogyan hatott rá, a baráti társaságára. Mind az izraeliekre, mind a palesztinokra egyaránt kitér, megmutatja az ő véleményüket.

Érdekes volt egy olyan időszakba belepillantani, ami még a születésem előtt kezdődött, de napjainkig is tart. Közelebb hozta hozzám azt a világot, azokat az embereket. Már nem csak egyszerű hírek, amiket hallva ugyan elszörnyedünk, de pár perc után el is felejtjük.
Sok komoly gondolatot is felvet, és egyik felet sem menti fel. A rosszat és a jót is leírja, nem próbál meg szépíteni. Tetszett, hogy az elején ő is próbálja nem észrevenni a dolgokat, amint ráébred, igyekszik mindent megtudni. És nem próbálja meg elrejteni ezt az "új" világot.

Senkinek sincs könnyű élete, és mindkét oldalnak vannak igazságai. De miért nem lehet egy konfliktust vér, áldozat, embertelenség nélkül megoldani? Kinek van joga elvenni a másik otthonát? Emberi mivoltát?
Rengeteg ehhez hasonló kérdés merül fel bennem, és sok többször is átrágandó témát adott nekem ez a könyv. Azt hiszem ez is a célja.

Megfogott az írónő szarkasztikus, ironikus humora, világ szemlélete. Biztos, hogy keresni fogom más könyveit is.

Kiadó: Alexandra
Oldalak száma: 366

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése