2013. június 14., péntek

Sorel család története

Salamon Pál: A Sorel-ház
5/5

"Boldogháza – Budapest – Buchenwald. Salamon Pál a Sorel család három generációjának regényes történetét meséli el. A Kárpátok varázslatos vidékére katolikusként született, de református hitre tért Sorel József svéd unokája a regény végén a családi legenda helyszínén, a Kinyiltakoztatás Tisztásán talál rá „az értelmetlen létezés értelmére”. A rendkívül olvasmányos, az eleve elrendeltség misztikumát hordozó, emberi sorsokból építkező mű nem véletlenül lett világsiker. Az Izraelben és Magyarországon élő író az önmagával szembefordult emberiség aktuális kérdéseire az itt és most élő magyar olvasó számára is megtalálja a választ."

A könyvet @Bur3sznek köszönhetően tudtam elolvasni, mert tőle kértem kölcsön, annak ellenére, hogy tudtam, jön a könyvhét. De nem bántam meg, szerelem első olvasásra.

Sorelek 3 nemzedéke, élete, hite, csalódása és sikerei, szerelmei azok, amik megelevenednek a lapokon. Én pedig csak  lestem, olvastam, szívtam magamba az érzéseket, élményeket, és kicsit olyan volt, mint ha hazaértem volna.
Talán mert ők úgy látták a világot, mint sokszor én látom. Mert olyan egységben éltek önmagukkal, a világgal, amit csak irigyelni lehet. És bár olvastam, hogy ezen egységet nem csak egy csettintésre szerezték meg, hanem sokat szenvedtek néha érte, átélték az emberek által okozható borzalmakat, mégis, csodáltam érte őket. Szinte láttam magam előtt, ahogy ez a család, fogadott gyermekek, idegenek, Konokok és Büszkék együtt élnek, egymásért.
Szerettem volna az Álmok Iskolájába járni, és hallgatni a fejtegetéseiket az emberekről, életről. Büszke hátán kilovagolni, és csak suhanni a tájban. Felmászni a Tisztásra, és meghallgatni, hogy a lelkemen keresztül mit súg nekem a Teremtő.

Ez a könyv nemcsak azt mutatja meg, milyen is egy igazi család, hanem azt, milyen is igazából embernek lenni, minden helyzetben. Milyen hinni, bízni, reménykedni, nem belefásulni, és meghátrálni. Szeretni, igazán, tiszta szívből. És még ennél is több. Csak én nem tudom pontosan megfogalmazni. Talán nem is lehet. Ezt olvasni kell.

Kiadó: Alexandra
Oldalak száma: 550

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése