2012. október 20., szombat

Új faj lép a színre

Theodore Sturgeon: Több, mint emberi
5/5

FFG blogján futottam bele először a könyvbe, és mind a cím, mind pedig az értékelés felkeltette az érdeklődésemet a könyv iránt, így ki is vettem a könyvtárból. :D.

6 ember, akik a hétköznapi életben szinte már selejtes "árunak" számítanak, együtt hihetetlen dolgokra képesek. A mongolidióta csecsemő, aki fejben olyan számításokat végez, amit egy számítógép is megirigyelne, egy szökött leány, aki telekinetikus képességekkel van megáldva, egy ikerpár, akik képesek teleportálni, egy idiótának tűnő férfi és egy fiatal szökött fiú akik képesek összetartani a csapatot...a világtól elkülönülve élnek. Vajon egy új faj képviselői lennének? És képesek a különleges adottságaikat jóra is használni?

Sci-fi, méghozzá egy jól megírt darab, legalábbis én úgy éreztem olvasás közben. Jól kidolgozott szereplők, akiket vagy szeretünk, vagy nem, de mindenféleképpen hozzátartoznak a nagy egészhez, nem csak úgy téblábolnak a történet sodrásában, még ha néha úgy is érezzük. A végén mindig kiderül, hogy bizony fontos szerepük volt/van/lesz.
Ami még nagyon tetszett, hogy teljesen olyan világot alkotott meg az író, hogy az olvasó elhiszi, mindez akár megtörténhetett volna. Hogy köztünk járnak az ilyen kis csoportok, és néha-néha használják a különleges képességeiket.

Nem is egy olyan témát vet fel, amin ma is érdemes elgondolkozni. Például a társadalom eléggé kritikus hozzáállása a beteg, örült, sérült egyénekhez. Az otthontalanokhoz...pedig ki tehet arról, ha mondjuk sérülten születik erre a világra? Mindig is nehezen fogadjuk el a másságot, legyen az bármilyen. Valahogy szeretünk beleolvadni a tömegbe, hiába is hangoztatja mindenki, hogy egyéniségével és egyéb képességeivel ki akar tűnni, mert ha van valaki, aki tényleg kitűnik, azt rögvest gorcső alá veszik.

Szintén komolyabb téma az, hogy ha az evolúciós fejlődés nem áll meg, akkor bizony színre fog lépni egy új faj. Aki jobb, mint a mostani Homo sapiens sapiens. Mit fogunk akkor tenni? Mit fog ő tenni? Pláne, ha egyedül van, vagy legalábbis azt hiszi? Ha azt nézzük, hogy a mi fajunk se nagyon tűrt meg más elődöt, akkor ez nem túl szép jövőt vetít előre :D. Jobb lesz felkötni a gatyát, ha jön majd a 2.0 verzió.

Kicsit komor a hangulata, mégis, csak ajánlani tudom.

Kiadó: Maecenus
Oldalak száma: 320

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése