2013. március 15., péntek

A könyvtolvaj története

Markus Zusak: A könyvtolvaj
5/5

A héten olvasott könyvek közül vitathatatlanul ez lett a kedvencem.
Nem sok olyan könyvet olvastam eddig, ahol az elbeszélő személyében magát a Halált köszönthetem. Már ez is egy alaphangulatot ad a történetnek, mert azért sejthető, lehet bármilyen jó fej, netántán megértő vagy épp filozófikus hangulatban, ha ő jelen van, a történet vége nem feltétlenül happy end.
A témája illik a mostanában olvasott könyveimhez, valahogy most olyan korszakom van, amikor a II. világháborús történetek rám találnak. Elgondolkodtató, keserű-édes. Pláne, hogy most egy kicsit más szemszögből (és nem, nem halálra gondoltam) látjuk a dolgokat.

Liesel, egy 9 éves kislány életét követhetjük végig, aki nevelőszülőkhöz kerül, és igyekszik hétköznapi életet élni. Hogy mi ebben az érdekes? Hogy mindezt a náci Németországban teszi, a II. világháború ideje alatt.

Megismerjük a Himmel utca lakóit, akik (legalábbis az én esetemben) nagy része kedves lesz szívemnek. Mert lehet, hogy néha káromkodnak, hogy szigorúak, de ami sokkal fontosabb, emberek. Segítenek egymáson, ha tudnak.
Az ő mindennapjaik, nehézségeik azok, amiket elolvashatunk Liesel, és a halál tolmácsolásában. Egy gyermek, és egy olyan "lény" gondolatait is megkapjuk, akik kicsit másként látnak, mint mondjuk egy felnőtt. Talán ezért olyan különleges a hangulata a történetnek.
Az is érdekes, hogy az első oldalakon megtudjuk mi a történet vége (na jó, csak majdnem teljesen), és csak utána kezdünk a történet elejével, és haladunk a megmásíthatatlan vég felé.
Útközben találkozunk örömmel, boldogsággal, filozófiai gondolatokat felvető Halállal. És a gondolattal, hogy abban a világban, abban az országban sem mindenki volt rossz, vagy épp a párt elkötelezett tagja, és hogy a felesleges halál ott is csak felesleges halál volt.

Rengeteg komoly gondolat van benne, rólunk emberekről, a háborúról és természetesen a halálról.

Tetszett. Ajánlani tudom. Mindenkinek. Legalább egyszer olvassa el. Lieselek, Maxok, Rudy-k kedvéért.

Kiadó: Ulpius
Oldalak száma: 598

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése