2013. március 10., vasárnap

Avaloni történet

Jenna Black: Káprázat
3/5

Őszintén szólva engem elcsábított a borító. A fülszöveg sem volt annyira szörnyű, így aztán polcomra került a könyv. Nem volt olyan szörnyű, de el nem sikerült varázsolnia a tündéknek.

Dana 16 éves, és egy este megunja, hogy alkoholista édesanyját pátyolgassa, és elindul a még sosem látott apja megkeresésére, mert az élet nála csak jobb lehet. De mi történik, ha ennél nagyobbat még életében nem tévedett? És belecsöppen egy politikai játszmába, és rájön, lassan senkiben sem bízhat.

És ez nem is hangzik rosszul, bár természetesen egy YA történethez híven itt is van minden, ami jellemző erre a stílusra. Ám az egész kivitelezése nem sikerült túl jól.

Dana egy elkényeztetett és önző kis liba. Akit hihetetlenül okosnak és érettnek próbál beállítani az írónő, ám szinte minden lépésével rácáfol erre a lány. Most akkor vagy legyen egy kis libus, de akkor ezt lássa be ez író is, vagy legyen tényleg érett egyéniség, viszont akkor annak megfelelően viselkedjen.
Vagy, ha komoly témát teszünk bele egy könyvbe, akkor előtte talán próbáljuk megálmodni, hogyan is és miért úgy akarjuk ábrázolni, ahogyan fogjuk. Mert oké, beszéljünk az alkoholizmusról, mint problémáról. De ne állítsuk már be egy viccnek néhol, vagy egy kis semmiségnek, mert nem az.
Az instant szerelmi szál itt még nem is olyan erős, de az kifejezetten idegesített, hogy minden tünde pasit meglátva rögtön csak arra tudott gondolni, hú milyen jól néz ki. Kérlek...értem én, hogy ennyi idősen dolgoznak a hormonok, és a fantázia egy pöccentésre is beindul, még egy lánynál is...de biztos, hogy akkor is ezen pörgünk, ha közben életveszélyben forgunk??

A szereplők közül úgy igazán senkit sem tudtam megszeretni, Dana túlzottan az előtérbe van helyezve, és idegesít, a többiek pedig valahogy kidolgozatlannak, két dimenziósnak tűntek. Nem tudom, változik-e ez a második kötetre.

A konfliktus pedig néhol sok volt. Spoiler nélkül nem tudom részletezni, de a végére már meg sem lepődtem semmin...:D.

Szóval...egynek elment, de semmi több.

Kiadó: Kelly
Oldalak száma: 300

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése